Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, από τους περίπου 83.000 δικαιούχους αναδρομικών που περίμεναν την καταβολή τους από την Τρίτη, 27 Ιουλίου, μόνο οι 53.912 είδαν να πιστώνονται τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς τους, τα οποία προέρχονται από επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Όπως αναφέρεται, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ προέκυψε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για 68.965 περιπτώσεις συνταξιούχων, απόρροια των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, και έπειτα, από τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Βρούτση το 2020. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια, ώστε οι 53.912 από αυτούς να δουν τα ποσά των συντάξεών τους να εγκρίνονται.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, μένουν ακόμα 29.032 δικαιούχοι που αντιμετωπίζονται ως «ειδικές περιπτώσεις», που ενώ το ανέμεναν, δεν είδαν τα ποσά των συντάξεών τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους. Όπως αναφέρεται, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν απασχολούμενους συνταξιούχους, συντάξεις λόγω θανάτου (περιπτώσεις θανάτων πριν τον Οκτώβριο του 2019).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα μερικές εβδομάδες, και η καταβολή των συντάξεών τους θα γίνει με εμβόλιμες πληρωμές, ενώ μεταφέρονται και «πηγές» του ΕΦΚΑ, πως «οι έλεγχοι για τις περιπτώσεις αυτές είναι πιο περίπλοκοι και χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν καταβολές των αναδρομικών και σε ακόμα 10.964 δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν είναι 10,83 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος ανά συνταξιούχο ανέρχεται περίπου στα 990 ευρώ.

Μία ακόμα κατηγορία συνταξιούχων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αφορά ανθρώπους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 13η Μαΐου του 2016, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να δουν τις αυξήσεις από επανυπολογισμό στις συντάξεις τους. Πρόκειται για περίπου 150.000 δικαιούχους που δεν έχουν λάβει ούτε τις αυξήσεις, ούτε τα αναδρομικά που τους οφείλονται, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες», με πολλά λάθη και συνεχείς επαναλέγχους στις περιπτώσεις τους, τοποθετώντας την δική τους περίπτωση τουλάχιστον στον προσεχή Σεπτέμβριο.