Διαθέσιμη από σήμερα η πλατφόρμα freedompass.gov.gr όπου θα μπορούν οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγείται το «αντίδωρο» των 150 ευρώ που είχα προαναγγείλει η κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996-2003 να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Αντίδωρο» στους νέους και τις νέες της χώρας αντί για τα «προνόμια για εμβολιασμένους» είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για κάθε πολίτη μεταξύ 18 και 25 ετών που θα κάνει ή έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, χρήματα τα οποία θα μπορούν να δαπανηθούν μόνο στον εσωτερικό τουρισμό ή στον πολιτισμό, με το πρόγραμμα να βρίσκεται στον αέρα στα τέλη Ιουλίου. «Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας παράλληλα τον οργουελικό τίτλο της κάρτας, που θα λέγεται «freedom pass», δηλαδή κάρτα ελευθερίας.

«Εμπιστοσύνη στους νέους» δηλώνει τώρα η κυβέρνηση παρά τη συνεχή στοχοποίηση τους για διασπορά του ιού

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους και ανέφερε πως από την ανακοίνωση του «κινήτρου» έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων αυτής συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που έκλεισαν ραντεβού και φτάνουν πλέον τους 125.000.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το «πάσο» θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τουρισμός και πολιτισμός, δηλαδή θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS. Επίσης, θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι, κινηματογράφος, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και άλλα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαδικασία είναι απλή με τους ενδιαφερόμενους να κάνουν την αίτησή στην πλατφόρμα μπαίνοντας με τους κωδικούς taxisnet (σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ). Ο δικαιούχος θα λαμβάνει τις οδηγίες μέσω e-mail και SMS, καθώς ο τραπεζικός φορέας θα επικοινωνεί απευθείας με τον πολίτη εντός δυο έως τριών ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του κατόχου.

«Εξευτελιστικά δωράκια από έναν διχαστικό πρωθυπουργό»

Τα 150 ευρώ έγιναν αιτία για ακόμα μία πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως «αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από τα εξευτελιστικά δωράκια, τα προνόμια τις «κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη» αλλά και τον ίδιο να σταματήσει να «διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους» και «στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες»