Αργίες 2021: Τριήμερα και… τετραήμερο φέτος – Πότε πέφτουν

Συνολικά τρία τριήμερα κι ένα τετραήμερο προκύπτουν στο ημερολόγιο του 2021 βάσει των αργιών που έχει η χρονιά αυτή. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο φετινός Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες, έναντι 29 που είχε το δίσεκτο έτος 2020.

Επιπλέον υπάρχει και ένα 4ήμερο: Το Πάσχα από 30/4/2021 – 3/5/2021 (Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα).

Οι υποχρεωτικές και κατ’ έθιμον αργίες – Ποιες και πώς πληρώνονται

Ένα ζήτημα που δημιουργεί σύγχυση κάθε χρόνο στους εργαζόμενους είναι ποιες θεωρούνται κατ’ έθιμο αργίες και ποιες υποχρεωτικές και αν πληρώνονται όταν εργάζοντες κατά τη διάρκεια αυτών, με προσαυξήσεις.

Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Συνεπώς αν κάποιος μισθωτός απασχοληθεί τις ημέρες αυτές θα πληρωθεί επιπλέον. Συγκεκριμένα θα λάβει ένα επιπλέον ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθεί κατά την ημέρα αυτή.

Κατά την προαιρετική αργία είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Σε αυτούς δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss