Βασιλόπιττα. Μας παχαίνει ή όχι;

Η ομορφότερη εποχή του χρόνου, σύμφωνα με πολλούς, έφτασε και μαζί της έφερε τα γλυκίσματα των Χριστουγέννων τα οποία είναι πολλά και αξεπέραστης νοστιμιάς: Ζουμερά μελομακάρονα, αφράτοι κουραμπιέδες, δίπλες και φυσικά η Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.

Που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλωσόρισμα του νέου έτους σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η κατανάλωσή της τρομάζει αρκετούς μιας και υπάρχει καλά εδραιωμένη η άποψη ,ότι η βασιλόπιττα «παχαίνει» πολύ. Μέσα σε αυτή κρύβεται ταυτόχρονα και μια δόση αλήθειας, αλλά και μύθου.

Η θρεπτική αξία

Η αλήθεια είναι όπως σχεδόν όλα τα γλυκά έτσι και η βασιλόπιττα προσδίδει αρκετές θερμίδες, αφού ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας κέικ περίπου 100 γρ. μας δίνει 350-390 θερμίδες και 18 γρ. λίπους. Εναλλακτικά, μπορούμε να προτιμήσουμε μια βασιλόπιτα τσουρέκι, αφού για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο. Έτσι ένα αντίστοιχο κομμάτι έχει περίπου 250 θερμίδες και 12 γρ. λίπους ,συνεπώς είναι αλήθεια έχει ένα προβάδισμα διατροφικά σε σύγκριση με το κέικ.

Ωστόσο το ζητούμενο το αν μας «παχαίνει» ένα τρόφιμο ή φαγητό ή γλυκό είναι κάτι πολύ γενικό μιας και σημασία έχει η συχνότητα κατανάλωσης του, καθώς και το μέγεθος της μερίδας. Η βασιλόπιττα καταναλώνεται μία φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθεί κανείς στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ακόμη και αν είναι σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

Αν λοιπόν περιοριστούμε στο ένα κομμάτι που μας αντιστοιχεί εκείνη την ημέρα δεν υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται αυτό για την ενδεχόμενη πρόσληψη βάρους. Άλλωστε κανείς δεν «πάχυνε» μόλις με ένα γλυκό αφού σημασία έχει η συνολική διατροφική μας συμπεριφορά μέσα στον χρόνο και όχι αυτή η μεμονωμένη διατροφική επιλογή.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss