Βερολίνο: Εκκενώθηκε η ιστορική φεμινιστική και ΛΟΑΤΚΙ κατάληψη Liebig 34 | in.gr

Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης της εμβληματικής κατάληψης Liebig 34 στο Βερολίνο.

Η κατάληψη Liebig 34, από το 1999 προσέφερε στέγη σε γυναίκες, τρανς και διεμφυλικούς, λειτουργώντας παράλληλα το μπαρ Syndicat και πολιτιστικό κέντρο προκειμένου να συγκεντρώνει το ενοίκιο που πλήρωνε στον ιδιοκτήτη. Θεωρείτο από τα τελευταία μείζονα σημεία αυτοοργανωμένης δράσης της αριστερής νεολαίας στο Βερολίνο.

Oι αρχές έβγαλαν έναν έναν τους περίπου 50 ένοικους από το κτίριο με τα γκράφιτι της Liebig 34, ένα πλέον σπάνιο σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μην ανανεώσει τη μίσθωση του κτιρίου πριν από δύο χρόνια και μήνυσε τους ενοίκους, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να φύγουν.

Επιχείρηση εκκένωσης αντάξια του… Χόλιγουντ

Η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση εκκένωσης νωρίς την Παρασκευή με περίπου 1.500 αστυνομικούς από οκτώ διαφορετικά κρατίδια της Γερμανίας, τεθωρακισμένα, «αύρες» και ειδικές μονάδες…

Στο σημείο διαδήλωσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι καθώς αξιωματικοί απομάκρυναν τους κατοίκους από το τετραώροφο κτήριο έναν προς έναν. Μάλιστα, υπήρξαν και επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Τελικά, αστυνομικό όχημα σταμάτησε μπροστά στην είσοδο του κτιρίου και άνδρες των ειδικών δυνάμεων προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα. Μετά την είσοδο της αστυνομίας στο κτίριο, άρχισε η επιχείρηση προσαγωγής των καταληψιών, που κατήγγειλαν ότι ο δικηγόρος τους εμποδίστηκε να μπει στο κτίριο ή να μιλήσει με τον δικαστικό αντιπρόσωπο για να τονίσει ότι η έξωση είναι ακόμη παράνομη…

Ο δικηγόρος των ενοίκων δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «Είναι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα να πετούν τους ανθρώπους στο δρόμο στη μέση μιας πανδημίας, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους».

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, πολλοί μαθητές, νέοι και ριζοσπαστικές αναρχικές ομάδες μετακόμισαν σε κατεστραμμένα κτήρια σε ορισμένα ανατολικά τμήματα της πόλης.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ανέκτησαν τα ακίνητά τους καθώς οι γειτονιές άρχισαν να αλλάζουν, να γίνονται μοντέρνες. Τότε είδαν τις τιμές των ακινήτων τους να αυξάνονται.

Η διάσημη κατάληψη πήρε το όνομά της από την οδό όπου βρίσκεται, στην Liebigstrasse 34, στην ανατολική γειτονιά Friedrichshain του Βερολίνου, και ήταν ένα σύμβολο για την αριστερή σκηνή, στεγάζοντας περίπου πενήντα γυναίκες και διεμφυλικά άτομα από το 1999.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss