Βοτουλινική τοξίνη: Μύθοι και αλήθειες για την πιο διάσημη ενέσιμη θεραπεία – ELLE

Βοτουλινική τοξίνη: Μύθοι και αλήθειες για την πιο διάσημη ενέσιμη θεραπεία

Γνωρίζουµε τη βοτουλινική τοξίνη ως την πιο γνωστή, ενέσιµη αισθητική θεραπεία που σβήνει τις ρυτίδες, αλλά ίσως δεν ξέρουµε ότι εσφαλµένα την αποκαλούµε µε τον όρο «µπότοξ». Το µπότοξ είναι η εµπορική ονοµασία της βοτουλινικής τοξίνης που χρησιµοποιείται ως φάρµακο για την αντιµετώπιση σοβαρών και χρόνιων παθήσεων. Στην Αισθητική Ιατρική χρησιµοποιείται η ίδια δραστική ουσία µε άλλη εµπορική ονοµασία. Πάντα, λοιπόν, υπάρχει περιθώριο να µάθουµε κάτι καινούριο. Ξέρουµε, για παράδειγµα, ότι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης αποτελούν για τους νευρολόγους αποτελεσµατική θεραπεία της χρόνιας ηµικρανίας, η οποία έχει ιδιαίτερη αδυναµία στις γυναίκες, είναι πολύ πιο βασανιστική από τον συνηθισµένο πονοκέφαλο και δεν αντιµετωπίζεται µε κοινά παυσίπονα. Στη βοτουλινική τοξίνη καταφεύγουν οι νευρολόγοι και για τη θεραπεία της σπαστικότητας, που µπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλική παράλυση και συχνά είναι αποτέλεσµα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η δερµατολόγος-αφροδισιολόγος Αθηνά Κατσαβού αναλύει µύθους και αλήθειες για την αισθητική της χρήση.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι «φάρµακο» µόνο για τις ρυτίδες; 

Ως ελάχιστα επεµβατική, ενέσιµη µέθοδος, η βοτουλινική τοξίνη προλαµβάνει και θεραπεύει τις ρυτίδες έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις ψυχολογικές επιπτώσεις οι οποίες σχετίζονται µε τη γήρανση.

Αποδέχονται εύκολα οι ενδιαφερόµενοι το ότι θα λάβουν ως θεραπεία µια τοξίνη ή προβληµατίζονται;

Οι πρώτες σκέψεις όσων κάνουν τη θεραπεία για πρώτη φορά είναι κοινές. Όλοι ρωτούν: «Θα βάλω τοξίνη στον οργανισµό µου;» «∆εν είναι επικίνδυνο;», «Μήπως αλλοιωθεί η έκφραση του προσώπου µου;». Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένας βιολογικός παράγοντας που παράγεται από ένα βακτηρίδιο (Clostridium botulinum), ο οποίος όταν εγχύεται στους µυς, τους κάνει να χαλαρώνουν και να συσπώνται λιγότερο, µε συνέπεια το δέρµα να φαίνεται φρέσκο.

Μία συνεδρία είναι αρκετή; 

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γίνεται σε µία συνεδρία που διαρκεί 10’-20’, ενώ τα αποτελέσµατα είναι ορατά από τις πρώτες ηµέρες και διαρκούν 4-5 µήνες. Σε ορισµένες περιπτώσεις χορηγείται µια συµπληρωµατική δόση (touch up) έπειτα από 15 ηµέρες, ενώ το ζητούµενο είναι το πρόσωπο να δείχνει νεανικό και φυσικό, µε λιγότερες ρυτίδες και χωρίς υπερβολική ανόρθωση των φρυδιών. Η ένταση και η διάρκεια του αποτελέσµατος ποικίλλουν ανάλογα µε την ηλικία, τον µεταβολισµό, τον τύπο του δέρµατος, τον τρόπο έγχυσης και τη χορηγούµενη δόση.

Έχουµε ακούσει ότι µε τις συχνές θεραπείες το πρόσωπο «παγώνει» και χάνεται η εκφραστικότητά του. Ισχύει ή µήπως µε την επανάληψη βελτιώνεται το αποτέλεσµα;

Είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένο ότι η θεραπεία µε βοτουλινική τοξίνη δρα προληπτικά στην εµφάνιση νέων ρυτίδων και δεν αφήνει τις υπάρχουσες να βαθύνουν περισσότερο. Έτσι οι δερµατολόγοι συστήνουν η θεραπεία να ξεκινάει από νωρίς, πριν σχηµατιστούν οι πρώτες ρυτίδες, για καλύτερο µακροχρόνιο αποτέλεσµα, καθώς η τακτική θεραπεία σταδιακά τις µειώνει και αποτρέπει την επανεµφάνισή τους διατηρώντας το δέρµα νεανικό.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής; Συνοδεύεται από κάποια «dos» και «don’ts»; 

Ως προς την ασφάλεια, η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα πολύ µελετηµένο φάρµακο, αφού έχει χρησιµοποιηθεί για περισσότερα από 18 χρόνια για την αποτελεσµατική θεραπεία πολλών ασθενειών εκτός της γήρανσης, σε δόσεις πολύ µεγαλύτερες από αυτές που χρησιµοποιούµε στην κοσµητική ιατρική. Προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση της, όπως και για κάθε φάρµακο, είναι η χορήγησή της να γίνεται µόνο από γιατρούς µε κατάλληλη ειδίκευση και η εφαρµογή τριών απλών οδηγιών µετά τη θεραπεία:

= ∆εν τρίβουµε την περιοχή και δεν την εκθέτουµε σε υψηλές θερµοκρασίες για τουλάχιστον 24-48 ώρες (π.χ. ηλιακή ακτινοβολία ή ζεστό ντους)

= ∆εν κάνουµε έντονη άσκηση ούτε χρήση ασπιρίνης και αλκοόλ για µια ηµέρα πριν και µετά τη θεραπεία.

= Αντιθέτως, επαναλαµβάνουµε συχνά τις κινήσεις έκφρασης (συνοφρύωση, άρνηση, έντονο χαµόγελο) για τουλάχιστον 30’, ώστε να βοηθήσουµε τη φυσική διασπορά του φαρµάκου.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss