Γνωρίστε τις γιαγιάδες που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Στη Βόρεια Ευρώπη, 12 γιαγιάδες δημιούργησαν μια ομάδα που έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική αλλαγή. Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας στάθηκαν τα εγγόνια τους, καθώς όλες ονειρεύονται για αυτά ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον.

Ο οργανισμός τους ονομάζεται «Aktivistmummot», που ουσιαστικά σημαίνει «Ακτιβίστριες γιαγιάδες». Πλέον έχουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες μέλη στη σελίδα τους στο Facebook, ενώ ήδη κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των πολιτικών της χώρας.

Η Anu Harkki είναι ένα από τα ιδρυτικά μέση του οργανισμού. Πριν συνταξιοδοτηθεί εργαζόταν στον τομέα του περιβάλλοντος. Πλέον είναι πρέσβειρα του «EU Climate Pact» και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Al Gore, «The Climate Reality Project». Πάνω απ’ όλα όμως, όπως λέει, είναι μια ακτιβίστρια γιαγιά.

«Προσπαθούμε να δώσουμε αληθινές επιστημονικές πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα αισιόδοξο αίσθημα για το πως μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό δεν θα είναι ένα κακό μέλλον, αλλά ένα καλό μέλλον», δήλωσε.

Πριν την πανδημία οι γιαγιάδες διοργάνωναν διαπροσωπικές εκδηλώσεις και καλούσαν ειδικούς, ζητώντας τους να κάνουν παρουσιάσεις γύρω από κλιματικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μετά τις παρουσιάσεις, πολλοί τις πλησίαζαν και ανέφεραν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι πίστευαν οι ίδιοι μέχρι τότε.Η Harkki περιγράφει την απουσία γνώσης του κοινού ως «ανησυχητική», αλλά κατανοεί πως οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν σωστά με τόσο σοβαρά και απαισιόδοξα θέματα. «Γι’ αυτό η παιδεία μέσω ερευνών είναι τόσο σημαντική γύρω από την κλιματική αλλαγή», λέει.

Λόγω της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν, να διοργανώσουν παρουσιάσεις αυτόν τον καιρό. Γι’ αυτό και διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια. Το γκρουπ τους στο Facebook συνεχίζει να μεγαλώνει από μέλη κάθε ηλικίας. Τα μέλη δεν είναι όλα απολύτως ενημερωμένα, μερικά από αυτά μπαίνουν για να μάθουν, αναζητώντας απαντήσεις.

Η Aktivistmummot θέλει να αποδείξει πως μια βιώσιμη και γεμάτη ζωή δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πως το να καις ορυκτά καύσιμα και να ζεις με έναν τρόπο που χειροτερεύει την κλιματική αλλαγή δεν είναι το κατεστημένο. «Όταν κοιτάμε την ιστορία, όταν ήμασταν παιδιά, η ζωή ήταν πολύ διαφορετική, αλλά ήταν ακόμα καλή και χαρούμενη».

Οι γιαγιάδες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, θέλουν να κάνουν τους Φινλανδούς να καταλάβουν ότι οι αλλαγές που χρειάζονται για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κακές. Για την ακρίβεια, κάνουν τη ζωή καλύτερη. Οι δράσεις τους είναι πολλές. Προσφέρουν συμβουλές ώστε να αποκτήσουν όλοι έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, ενώ συνεργάζονται με οργανισμούς πάνω σε διάφορα project. Τον περασμένο Οκτώβριο για παράδειγμα συνεργάστηκαν με την 4H Network, ώστε να μαζέψουν χρήματα για να φυτέψουν 10 χιλιάδες δέντρα.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss