Δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX για λογαριασμό της NASA

Τέσσερις αστροναύτες, τρεις Αμερικανοί και ένας Ιάπωνας, αναχώρησαν από τη Φλόριντα με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το πλήρωμα βρέθηκε σε τροχιά χρησιμοποιώντας πύραυλο και θαλαμίσκο της εταιρίας SpaceX. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η ιδιωτική εταιρία παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η NASA έκανε λόγο για μια νέα εποχή, κατά την οποία τις αποστολές ρουτίνας που θα μεταφέρουν αστροναύτες σε αποστολές σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη θα τις αναλαμβάνουν ιδιώτες εταίροι.

Οι τέσσερις αστροναύτες που κατευθύνονται στον ISS είναι οι Αμερικανοί Michael Hopkins, Victor Glover και Shannon Walker, καθώς και ο Soichi Noguchi, ένας ιδιαίτερα έμπειρος αστροναύτης της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA). Η συμμετοχή του Noguchi στη συγκεκριμένη αποστολή τον καθιστά μόλις τον τρίτο άνθρωπο στην ιστορία που άφησε πίσω του τη Γη επιβαίνοντας σε τρεις διαφορετικούς τύπους διαστημοπλοίων, καθώς στο παρελθόν είχε ταξιδέψει με το Soyuz και το διαστημικό λεωφορείο.

Ο θαλαμίσκος Dragon, στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon, απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 19:27 τοπική ώρα (02:27 ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδος). Ο Falcon χρειάστηκε 12 λεπτά προκειμένου να οδηγήσει το Dragon στο σωστό σημείο του ουρανού και εκεί να αφήσει το θαλαμίσκο ελεύθερο για να συνεχίσει την πορεία του. «Συγχαρητήρια, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία», ενημέρωσε ο κυβερνήτης της αποστολής, Mike Hopkins, το κέντορ ελέγχου. «Συγχαρητήρια σε όλους. Το Resilience βρίσκεται σε τροχιά».

«Resilience» είναι το όνομα που έδωσαν οι αστροναύτες στο θαλαμίσκο τους, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του ωστήρες προκειμένου να καλύψει την υπόλοιπη απόσταση μέχρι το σταθμό. Η άφιξη στην τροχιακή βάση είναι προγραμματισμένη γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδος.
Με την άφιξή τους στον ISS, τα μέλη του πληρώματος θα συναντήσουν την Kate Rubins, αστροναύτη της NASA, καθώς και τους κοσμοναύτες Sergey Ryzhikov και Sergey Kud-Sverchkov, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η παρουσία επτά ανθρώπων στο διαστημικό σταθμό, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη σε ύψος 410 χιλιομέτρων, θα επιτρέψει τον τριπλασιασμό των επιστημονικών πειραμάτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ειδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας που παρέχει ο ISS.
Η SpaceX έχει υπογράψει με τη NASA συμβόλαια που υπερβαίνουν σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλαμβάνοντας να αναπτύξει, να δοκιμάσει και στη συνέχεια να παράσχει υπηρεσίες μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον ISS.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η εταιρία προχώρησε το Μάιο σε αποστολή με σκοπό την επιβεβαίωση αυτής της δυνατότητας, οπότε οι αστροναύτες Doug Hurley και Bob Behnken μεταφέρθηκαν στο διεθνή διαστημικό σταθμό, επιστρέφοντας λίγο καιρό μετά με ασφάλεια στη Γη.

Τα συμβόλαια προβλέπουν την πραγματοποίηση έξι «επιχειρησιακών», ή αλλιώς τακτικών, αποστολών, με τη συγκεκριμένη να καταγράφεται ως η πρώτη.
«Το σημαντικό εδώ είναι πως πλέον φεύγουμε από το στάδιο της ανάπτυξης και δοκιμών και περνούμε σε αυτό των τακτικών πτήσεων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αποστολή εγκρίθηκε από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Αεροπλοΐας. Επομένως, πρόκειται για μια πραγματικά εμπορική εκτόξευση», σχολίασε ο διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine.

Η NASA έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με τη Boeing, αν και το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται περισσότερο από ένα χρόνο πίσω από εκείνο της SpaceX.
H αμερικανική διαστημική υπηρεσία δηλώνει πως αυτό το νέο μοντέλο ανάθεσης των αποστολών προς σημεία σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος της NASA είναι να αξιοποιήσει αυτά τα ποσά προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα προγράμματά της με προορισμό τη Σελήνη και τον Άρη. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, η NASA έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές ενός κολοσσιαίου νέου πυραύλου, με τον οποίο σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στόχο τον οποίο ευελπιστεί να πετύχει μέσα στο 2024 ή λίγο αργότερα.

Στο μεταξύ, οι Hopkins, Glover και Noguchi θα παραμείνουν στον ISS για διάστημα έξι μηνών. Λίγο πριν την επιστροφή τους στη Γη, θα υποδεχτούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα άλλο πλήρωμα, το οποίο θα φτάσει εκεί με πύραυλο και θαλαμίσκο της SpaceX, προκειμένου να τους παραδώσουν τα ηνία του σταθμού.

Μάλιστα, ο επόμενος χρόνος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός για την ιδιωτική εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια, καθώς είναι προγραμματισμένη η πραγματοποίηση πολλών εκτοξεύσεων, τόσο για την επανδρωμένη όσο και μη επανδρωμένη εκδοχή του Dragon. «Μέσα στους επόμενους δεκαπέντε μήνες, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πραγματοποιήσουμε περίπου επτά αποστολές με το Dragon. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί το πρώτο βήμα για την πρακτικά συνεχή παρουσία ενός Dragon σε τροχιά -εφόσον όλα πάνε καλά- και οπωσδήποτε συνιστά την αφετηρία μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες πτήσεις προς το διάστημα», ανέφερε η Gwynne Shotwell, πρόεδρος της SpaceX.

Η Shotwell βρισκόταν στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, υπεύθυνη για την επικοινωνία με τα ΜΜΕ, καθώς ο Elon Musk, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, φέρεται να ταλαιπωρείται από ήπια συμπτώματα του Covid. H NASA απέσυρε τα διαστημικά λεωφορεία το 2011. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, αγόραζε θέσεις για τους αστροναύτες της στα ρωσικά Soyuz.

Η δυνατότητα αυτή θα τερματιστεί τώρα, καθώς θα προτιμώνται τα αμερικανικά διαστημόπλοια. Όμως Αμερικανοί αστροναύτες θα εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν με προορισμό τον ISS επιβαίνοντας σε Soyuz, από καιρό σε καιρό, απλά χωρίς την καταβολή χρημάτων. Αντί πληρωμής, Ρώσοι κοσμοναύτες θα εξασφαλίζουν θέσεις στους αμερικανικούς θαλαμίσκους. Το νέο πλήρωμα θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις διαστημικούς περιπάτους, στο διάστημα της παραμονής του στο σταθμό.

Στη διάρκεια ενός από αυτούς, θα εγκαταστήσουν την πρώτη σημαντική Βρετανική συνεισφορά στο σταθμό. Πρόκειται για το τερματικό ColKa. Κατασκευασμένη από την MDA UK, αυτή η συσκευή θα επιτρέπει στους αστροναύτες να επικοινωνούν με επιστήμονες αλλά και συγγενείς τους στη Γη, με υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Το ColKa πρόκειται να τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά του Columbus, του ευρωπαϊκού ερευνητικού προσαρτήματος στον ISS. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στο σταθμό καθώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ενός διακρατικού οργανισμού που αποτελεί διακριτή νομική οντότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss