Διάλεξε τα σωστά φωτιστικά για το σπίτι σου σε 3 βήματα!

Είναι γεγονός ότι ο φωτισμός ενός χώρου μπορεί να αλλάξει τελείως το στυλ του, καθώς και τη διάθεση αυτού που βρίσκεται σε αυτόν. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του κάθε χώρου μας, υπάρχουν tips για να διαλέξεις τα σωστά φωτιστικά για το σπίτι σου!

Πέρα από το ότι φωτίζουν τον χώρο, τα φωτιστικά χρησιμεύουν για να τονίσεις ιδιαίτερα σημεία της διακόσμησής σου ή για να “μπερδέψεις” το μάτι και να δείξεις τον χώρο μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι!

Πώς να διαλέξεις είδος φωτισμού για κάθε χώρο!

1. Τσέκαρε τα είδη φωτισμού

Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός στη διακόσμηση για να φτιάξεις πανέμορφα το σπίτι σου. Όσον αφορά την επιλογή του φωτισμού, όμως, πρέπει να γνωρίζεις τις 3 βασικές κατηγορίες φωτισμού. Αυτές είναι:

  • φωτισμός χώρου (περιβάλλοντος): είναι ο βασικός φωτισμός που χρειάζεται κάθε δωμάτιο του σπιτιού και διαχέεται συνήθως στον χώρο. Παράδειγμα τέτοιου φωτισμού είναι τα φωτιστικά όροφής.
  • τοπικός φωτισμός (εργασίας): είναι ο φωτισμός που βάζουμε σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου όπου θα κάνουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και χρειαζόμαστε έντονο φως εκεί, πχ όταν δουλεύουμε. Τέτοιο φωτισμό δίνουν συνήθως οι λάμπες γραφείου, ταινίες led κλπ
  • φωτισμός έμφασης: είναι ο φωτισμός που χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της διακόσμησης του χώρου μας, όπως έναν ιδιαίτερο πίνακα ή ένα επιτοίχιο κολάζ με φωτογραφίες. Τέτοιο φωτισμό πετυχαίνουμε συνήθως με σποτ και απλίκες.

Δες εδώ: 6 Όμορφες ιδέες για να διακοσμήσεις το σπίτι με λαμπάκια!

2. Σκέψου ανά δωμάτιο

Όπως είναι λογικό, σε κάθε χώρο του σπιτιού κάνουμε διαφορετικές δραστηριότητες. Πριν επιλέξεις τι φωτιστικό θα χρησιμοποιήσεις σε ένα δωμάτιο, λοιπόν, σκέψου τί σκοπεύεις να κάνεις σε αυτό. Με τη μέθοδο αυτή είναι σίγουρο ότι θα επιλέξεις τα σωστά φωτιστικά για το σπίτι σου!

Είσοδος του σπιτιού

πλαφονιέρα για την είσοδο του σπιτιού

πλαφονιέρα για την είσοδο του σπιτιού

Είναι ο πρώτος χώρος που βλέπει κάποιος που θα μπει στο σπίτι σας και, άρα, η πρώτη εντύπωση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να έχεις φωτισμό χώρου. Μια λύση που δε θα σε απογοητεύσει είναι οι πλαφονιέρες.

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο έπιπλο ως σιφονιέρα που ακουμπάς κλειδιά κλπ εκεί, μπορείς να προσθέσεις ένα πορτατίφ ως δευτερεύουσα πηγή φωτισμού.

Σαλόνιμοντέρνο λευκό κρεμαστό φωτιστικό σαλονιού

Το σαλόνι είναι ο χώρος που ίσως περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στο σπίτι. Μπορεί να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες εκεί, από το να διαβάσουμε, μέχρι το να χαλαρώσουμε πίνοντας ένα κρασί ή βλέποντας μια ταινία. Γι’ αυτό, πρέπει να έχουμε στο σαλόνι μας επιλογή φωτισμού που να εξυπηρετεί την κάθε μας ανάγκη.

Δες εδώ: Τι φωτιστικό να βάλεις στο σαλόνι για καλό φωτισμό!

Μια καλή ιδέα είναι να επιλέξεις ένα φωτιστικό χώρου για την οροφή που να έχει ντίμερ, δηλαδή διακόπτη που ρυθμίζεις την ένταση ανάλογα με τη διάθεση και τη δραστηριότητα. Παράλληλα,  μπορείς να επιλέξεις, ως φωτισμό έμφασης, σποτάκια που θα φωτίζουν προς την κατεύθυνση ενός εντυπωσιακού διακοσμητικού, πχ πίνακα.

κρυφά σποτάκια για έμφαση στο σαλόνι

κρυφά σποτάκια για έμφαση στο σαλόνι

Αν θες να δώσεις μια πιο στυλάτη νότα στο σαλόνι σου, μπορείς να τοποθετήσεις και ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δαπέδου που να εκτείνεται πάνω από τον βασικό σου καναπέ.

φωτιστικό δαπέδου πάνω από καναπέ

φωτιστικό δαπέδου πάνω από καναπέ

Υπνοδωμάτιο

πορτατίφ κομοδίνου και κρεμαστό φωτιστικό κρεββατοκάμαρα

πορτατίφ κομοδίνου και κρεμαστό φωτιστικό κρεββατοκάμαρα

Σε καμία περίπτωση μην κάνεις το λάθος να βάλεις έντονο φωτισμό στο υπνοδωμάτιό σου. Ακόμη και αν συνηθίζεις να διαβάζεις το βιβλίο σου εκεί πριν κοιμηθείς, είναι προτιμότερο να προσθέσεις ένα πορτατίφ στο κομοδίνο σου που θα ενισχύει το φως του φωτιστικού οροφής.

Δες εδώ: 7 Ιδέες για να φωτίσεις ένα σκοτεινό δωμάτιο!

χρωματιστά σποτάκια φωτισμού υπνοδωμάτιο

χρωματιστά σποτάκια φωτισμού υπνοδωμάτιο

Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που θα κοιμάσαι να σε κάνει να νιώθεις ηρεμία και ασφάλεια, κάτι που αποδεδειγμένα συμβαίνει αν ο φωτισμός της κρεβατοκάμαράς μας είναι ήπιας έντασης. Προτίμησε να επιλέξεις μια πλαφονιέρα ή απλίκες, αν το υπνοδωμάτιό σου είναι μικρότερο σε μέγεθος. Κρυμμένα σποτάκια στον χώρο μπορούν να τον κάνουν πιο ατμοσφαιρικό και ρομαντικό.

Τραπεζαρία

κρεμαστό τριπλό φωτιστικό τραπεζαρία

κρεμαστό τριπλό φωτιστικό τραπεζαρία

Η τραπεζαρία είναι ένας χώρος που, ανάλογα με τη διαμόρφωση του σπιτιού, μπορεί να χρησιμεύσει για φαγητό, εργασία, ακόμη και για επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είναι κατάλληλα φωτισμένη.

Δες εδώ: 5 Προτάσεις για εντυπωσιακό φωτισμό στην τραπεζαρία!

Η νούμερο 1 επιλογή που σου προτείνω είναι ένα κρεμαστό φωτιστικό οροφής από το οποίο κρέμονται πολλές πηγές φωτός. Αν επιλέξεις αυτή τη λύση, καλό θα ήταν να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να φτάνει αρκετά χαμηλά, δηλαδη περίπου στο ένα μέτρο πάνω από την τραπεζαρία σου. Έτσι, πέρα από τον φωτισμό που χρειάζεσαι, θα έχεις και μια τραπεζαρία βγαλμένη από περιοδικό!

Μπάνιο

φωτιστικές απλίκες δεξιά και αριστερά από καθρέφτη μπάνιου

φωτιστικές απλίκες δεξιά και αριστερά από καθρέφτη μπάνιου

Το μπάνιο είναι σχεδόν όσο σημαντικός χώρος είναι και το υπνοδωμάτιο. Εκεί χαλαρώνουμε μετά από μία δύσκολη μέρα ή προετοιμαζόμαστε για την καθημερινότητά μας. Ειδικά για μας τις γυναίκες που στο μπάνιο γίνεται και η τελετουργία του μακιγιάζ.

Σου προτείνω απλίκες ή κρεμαστά φωτιστικά δεξιά-αριστερά από τον καθρέφτη. Οι απλίκες είναι κατάλληλες και για το βάψιμο, καθώς ο φωτισμός τους απλώνεται στον χώρο.

Δες εδώ: 7 Υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσεις ένα μικρό μπάνιο!

Extra tip: μπορείς να βάλεις ένα μόνο σποτάκι με κόκκινο φως χωνευτό πάνω από την μπανιέρα ή την ντουζιέρα σου για μεγαλύτερες στιγμές χαλάρωσης.

3. Διάλεξε τη σωστή λάμπα

θερμοκρασία χρωμάτων από θερμό προς ψυχρό

θερμοκρασία χρωμάτων από θερμό προς ψυχρό

Έχεις ακούσει ποτέ για τη “θερμοκρασία χρώματος”; Είναι η μέτρηση που μας δείχνει πόσο ζεστό ή ψυχρό είναι το φως που βγάζει μια λάμπα. Θερμά χρώματα θεωρούνται τα πιο κιτρινωπά, ενώ ψυχρά τα πιο λευκά που τείνουν προς το μπλε.

Ανάλογα με τον χώρο που είναι να φωτίσεις, πέρα από το είδος του φωτιστικού, πρέπει να προσέξεις λοιπόν και το χρώμα που εκπέμπει η λάμπα του. Η πιο βασική οδηγία είναι να επιλέγεις θερμό φως για τους χώρους όπως το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο, γιατί δημιουργεί μια χαλάρωση και ηρεμία και ψυχρό για χώρους εργασίας.

Ακολούθησε τα άνω 3 βήματα και όλοι θα ρωτάνε πλέον εσένα πώς να διαλέξουν τα σωστά φωτιστικά για το σπίτι τους!

Μοίρασε την αγάπη σου εαν βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον πατώντας στη καρδούλα.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss