Χωρίς ανακοινώσεις, παρά μόνο για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και του αυξημένου κινδύνου σε όλη τη χώρα έληξε το πρωί τη έκτακτη σύσκεψη που έλαβε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Ηλεία για να περιοδεύσει στα καμένα και στην Αρχαία Ολυμπία.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ υπήρξαν και ενημερώσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, πλήθος παράλληλων δημοσιευμάτων στον συστημικό Τύπο αναφέρονται σε αποφάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού, κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου από τον περασμένο Ιούλιο, και πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός Αυγούστου, με στόχο την μετατροπή του εμπρησμού σε κακούργημα, με «κυβερνητικές πηγές» να αναφέρουν πως το εν λόγω αδίκημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα κατά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από αυτές, ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε από κακούργημα.

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω κυβερνητικές διαρροές, με τα όσα ισχύουν σήμερα, για να φτάσει η ποινή στα δέκα χρόνια κάθειρξης, θα πρέπει να αποδειχθεί πως κινδύνεψαν άνθρωποι ή ότι ο εμπρηστής σκόπευε σε προσωπικό όφελος. Για να φτάσει η ποινή στα 15 χρόνια θα πρέπει να προκληθεί θάνατος, ενώ για καταδίκη σε ισόβια, θα πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι. Υπενθυμίζουν δε πως έως το 2019, ο εμπρησμός δασών τιμωρείτο με ποινές από 5 έως 20 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή, «ανάλογα με τα αποτελέσματα της φωτιάς».