Διεθνής μελέτη: Χρόνιες ασθένειες και κορονοϊός έχουν δημιουργήσει μία «τέλεια καταιγίδα»

Οι ολοένα αυξανόμενες χρόνιες παθήσεις κάθε είδους και οι διάφορες αποτυχίες των συστημάτων δημόσιας υγείας έχουν συνδυαστεί με την πανδημία Covid-19, δημιουργώντας την «τέλεια καταιγίδα» -ή συνδημία- που πλήττει πλέον όλο σχεδόν τον πλανήτη. 

Αυτό προκύπτει από τη νέα μεγάλη διεθνή μελέτη «Global Burden of Disease Study», την πιο ολοκληρωμένη του είδους της, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και αναλύει διαχρονικά (1990-2019) την κατάσταση σε 204 χώρες, όσον αφορά 369 ασθένειες, 286 αιτίες θανάτου και 87 παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, υπέρταση, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α.).

Το βασικό μήνυμα είναι ότι η παγκόσμια κρίση των χρόνιων ασθενειών και η χρόνια αδυναμία της δημόσιας υγείας να περιορίσει τους παράγοντες κινδύνου έχουν αφήσει τους πληθυσμούς της Γης ευάλωτους απέναντι σε επείγουσες καταστάσεις όπως ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2. Η μελέτη τονίζει «την ανάγκη για επείγουσα δράση, ώστε να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια συνδημία των χρόνιων ασθενειών, των κοινωνικών ανισοτήτων και της Covid-19, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και οι άνθρωποι να γίνουν πιο υγιείς, συνεπώς και οι χώρες πιο ανθεκτικές σε μελλοντικές πανδημικές απειλές».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (ΙΗΜΕ) του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, επεσήμαναν ότι αρκετοί παράγοντες κινδύνου και χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και πρόωρο θάνατο εξαιτίας της.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss