Εάν έχετε αυτήν την εφαρμογή στη συσκευή σας Android, πρέπει να την απεγκαταστήσετε αμέσως!

Η εταιρεία ασφαλείας MalwareBytes (μέσω AndroidPolice) δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με μια εφαρμογή στο Google Play Store που παρέχει adware. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Barcode Scanner, είναι μία από τις πολλές που κατά την εγκατάσταση, επιτρέπει στο τηλέφωνό σας να σαρώσει γραμμωτούς κώδικες και να τους διαβάσει.

Με πάνω από 10 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, φαίνεται ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με την εφαρμογή για χρόνια και ήταν μέρος του προγράμματος Google Play Pass. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους χρήστες Android να πληρώνουν 4,99 $ μηνιαίως ή 29,99 $ ετησίως για να εγκαταστήσουν απεριόριστο αριθμό εφαρμογών χωρίς να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις για αυτές. Ο συνδρομητής και έως και πέντε μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία ταυτόχρονα.

Η έκθεση σημειώνει ότι ξεκινώντας από μια ενημέρωση που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, η εφαρμογή άρχισε να βγάζει διαφημίσεις για ένα Cleaner για τηλέφωνα Android που φέρεται να αφαιρεί ανεπιθύμητα αρχεία και βελτιώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ενώ η καταχώριση για την εφαρμογή έχει καταργηθεί από το Google Play Store, εάν είχατε εγκαταστήσει προηγουμένως την εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, θα μπορούσε να εξακολουθεί να βρίσκεται στο τηλέφωνο σας. Πριν η Google καταργήσει την εφαρμογή από το Play Store, ο συνδεδεμένος προγραμματιστής ήταν η LAVABIRD LTD. που εξακολουθεί να προσφέρει άλλες εφαρμογές για χρήστες Android στο Play Store.

Ο σύνδεσμος Play Store για την εφαρμογή ήταν https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qrcodescanner.barcodescanner και ένα αντίγραφο της καταχώρισης μπορεί να βρεθεί στο archive.com. Το MalwareBytes λέει ότι η εφαρμογή ανοίγει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού του χρήστη χωρίς καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη, ώστε οι διαφημίσεις να συνεχίζουν να εμφανίζονται επανειλημμένα Εάν πρέπει να έχετε σαρωτή γραμμωτού κώδικα στη συσκευή σας Android, υπάρχουν πολλές άλλες που μπορείτε να βρείτε. Ίσως θελήσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Google Lens που διαβάζει γραμμωτούς κώδικες και κωδικούς QR σε Android και iOS.

Ίσως απλώς να θέλετε να διαγράψετε όλους τους σαρωτές γραμμωτού κώδικα και QR από το τηλέφωνό σας Android και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Google Lens. Από την άλλη πλευρά, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε εγκαταστήσει αυτό το κακόβουλο λογισμικό, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή AppChecker αναζητώντας το “barcode scanner”. Εάν δείτε ένα πακέτο με το όνομα “com.qrcodescanner.barcodescanner”, διαγράψτε το αμέσως.

Παρόλο που δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε τα σχόλια από χρήστες του κακόβουλου λογισμικού, ίσως θυμάστε ότι σας λέμε πάντα ότι συνήθως μπορείτε να βρείτε μερικές αναφορές όταν κοιτάζετε αυτήν την ενότητα της καταχώρισης μιας εφαρμογής. Λάβετε λοιπόν τη δέουσα επιμέλεια προτού εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από προγραμματιστή που δεν έχετε ακούσει ποτέ. Το Google Play Protect υποτίθεται ότι εκτελεί έλεγχο ασφαλείας σε εφαρμογές από το Play Store προτού τις εγκαταστήσετε. Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν έχει τελειοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μολυσμένων εφαρμογών που υπάρχουν σε συσκευές Android.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss