Είναι το σωματικό βάρος ο στόχος;

Για τους πιο πολλούς, αν όχι για όλους, μία προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους αρχίζει και ξεκινάει στην ένδειξη της ζυγαριάς. Δυστυχώς κάπως έτσι σαν στόχος μπαίνει το σωματικό βάρος και όχι η διατροφική συμπεριφορά.

Είναι σαν να αγνοούν τη συνολική εικόνα και να επικεντρώνονται σε μία λεπτομέρεια ενός πίνακα. Γιατί πέρα από το σωματικό βάρος υπάρχουν και άλλες παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Εκτός από τις αυτονόητες ενδείξεις κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων που φανερώνουν σε τι επίπεδο βρίσκονται κάποιοι δείκτες υγείας, υπάρχουν πολλά απλά καθημερινά πράγματα στα οποία αν εστιάσει κάνεις μπορεί να δει ζητήματα που πραγματικά δίνουν μία διαφορετική προοπτική.

Όπως για παράδειγμα το πόσο άνετα μπορεί να κινηθεί ή να πραγματοποιήσει μία σειρά από εργασίες. Ή το ποια αντίληψη έχει για την εικόνα του σώματός του. Ή ακόμα παραπέρα και για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το φαγητό και το πώς το χρησιμοποιεί σε διαφορετικές καταστάσεις.

Τα ζητήματα που προκαλούν το πρόβλημα

Σίγουρα το πρόβλημα με το σωματικό βάρος δεν προκύπτει από μόνο του αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών ζητημάτων. Ξεκινώντας μία προσπάθεια χωρίς κάποιος να έχει κατανόηση ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σε ποια έκταση πρέπει να υπάρχουν μεταβολές είναι σαν να προσπαθεί να δει τι κρύβεται μέσα στην ομίχλη.

Και αυτή η έλλειψη της αίσθησης της πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση του μεγέθους της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί. Το να έχει δηλαδή κάποιος την απαίτηση να χάσει πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα ή να χάσει σημαντικό βάρος τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, είναι δύο συνθήκες πού σχεδόν αυτόματα τον καταδικάζουν σε αποτυχία.

Η σωστή εκτίμηση της κατάστασης που βρίσκεται αλλά και ταυτόχρονα η αίσθηση των δυνατοτήτων που έχει, βοηθούν να μπουν οι σωστοί στόχοι και το σωστό πλαίσιο της προσπάθειας. Μικροί και εφικτοί στόχοι σε συνδυασμό με προσπάθεια για μικρές καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά και στο χειρισμό της τροφής οδηγούν σε μικρές νίκες αλλά το σημαντικότερο σε ουσιαστικά αποτελέσματα που εύκολα κάποιος μπορεί να διατηρήσει. 

Η νέα μόδα

Πλέον η νέα μόδα που έχει κατακλύσει την ζωή μας, είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το “εύκολο” και “γρήγορο” μονοπάτι που θα μειώσει τα κιλά και θα φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Και πράγματι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα. Με ένα μεγάλο όμως αλλά. Τίποτα δεν είναι οριστικό  και κανένα αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο αν δεν επιτευχθεί ακόμα ένας στόχος. Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και η θεμελίωση μιας άλλης σχέσης με τη τροφή.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, με τις εντυπωσιακές εμπορικές επιτυχίες άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αλλά και με τον αυξανόμενο ρυθμό χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Όλα με αποτελέσματα αλλά και με την ίδια (δυστυχώς πολλές φορές) κατάληξη. Ανθρώπους που επανακάμπτει το βάρος τους, αρκετές φορές με μεγαλύτερα μεγέθη. 

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος

Γιατί όπως και όλοι γνωρίζουν τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Όμως το ζήτημα είναι ποιο είναι το αποτέλεσμα και που κάποιος πρέπει να εστιάσει για να δει τι αποτέλεσμα έχει πετύχει.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss