Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει στη ρουτίνα περιποίησης | Vita.gr

Οι πενηντάρες ίσον με δύο 25άρες. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το αποδεικνύουν περίτρανα πολλές γυναίκες που στην έκτη δεκαετία της ζωής τους είναι αξιοζήλευτα όμορφες και λαμπερές. Θέλετε παραδείγματα; Χάλι Μπέρι, Τζένιφερ Ανιστον, Χάιντι Κλουμ, Ρέιτσελ Βάις, Σάντρα Μπούλοκ, Σάλμα Χάγεκ, σταρ οι οποίες έχουν σίγουρα μια ομάδα από ειδικούς που ασχολούνται με την εικόνα τους, όμως και οι ίδιες φροντίζουν καθημερινά και σωστά την επιδερμίδα και τη σιλουέτα τους.

Ωστόσο, η περίοδος μετά τα 50 είναι ιδιάζουσα όσον αφορά την περιποίηση. Κατά τη εμμηνόπαυση συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό, οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στο δέρμα, τονίζουν οι ειδικοί.

Τι αλλάζει στην επιδερμίδα

* Γίνεται πιο ξηρή ή πιο λιπαρή

Η ξηρότητα είναι το πιο συχνό φαινόμενο εξαιτίας των μειωμένων επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Επιπλέον, μεταβάλλεται το pH της επιδερμίδας, διαταράσσονται η ικανότητά της να συγκρατεί το νερό και ο μεταβολισμός της.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις όπου η επιδερμίδα μπορεί να γίνει πιο λιπαρή ή να εμφανίσει ακμή. Η αιτία είναι η πτώση των οιστρογόνων και η αύξηση της τεστοστερόνης, η οποία διεγείρει την παραγωγή σμήγματος.

*Μειώνεται η ελαστικότητά της

Η ελάττωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Επίσης η ανανέωση των κυττάρων επιβραδύνεται.

*Γίνεται πιο λεπτή

Γύρω στα 50 η επιδερμίδα χάνει σχεδόν το μισό ποσοστό των λιπιδίων της στο πρόσωπο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιβράδυνση της μικροκυκλοφορίας που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στις βαθύτερες στιβάδες.

*Εμφανίζει δυσχρωμίες από την ηλιακή ακτινοβολία

Η μελανίνη που δίνει χρώμα και παρέχει προστασία από τις ακτίνες του ηλίου μειώνεται και έτσι το δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε υπέρχρωση ή σε σημάδια γήρανσης.

*Αυξημένη ερυθρότητα

Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη ερυθρότητα στο πρόσωπο και στην περιοχή του στήθους ως αποτέλεσμα των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, η οποία προκαλεί την ερυθρότητα στο δέρμα.

Skincare tips

Τι αλλάζουμε και τι προσαρμόζουμε στην περιποίησή μας καθώς διαβαίνουμε το κατώφλι των 50.

#1 Μειώνουμε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να είναι χλιαρή και όχι ζεστή.

Το ζεστό νερό προκαλεί αφυδάτωση και εντείνει την απώλεια υγρασίας που έτσι κι αλλιώς παρατηρείται στην επιδερμίδα της εμμηνόπαυσης.

#2 Χρησιμοποιούμε απαλά προϊόντα καθαρισμού με χαμηλό pH

Ιδανικά επιλέγουμε μια σύνθεση για πολύ βαθύ καθαρισμό που παράλληλα προσφέρει ισχυρή ενυδάτωση, αντιγήρανση και προστασία από τη ρύπανση. Γαλάκτωμα, μικυλλιακό νερό ή αφρώδες καθαριστικό: διαλέγουμε ό,τι μας βολεύει, αρκεί να μην περιέχει σαπούνι και οινόπνευμα που αφυδατώνουν.

#3 Ποντάρουμε σε boosters

Μετά τον καθαρισμό θέτουμε τις βάσεις για την περιποίηση που θα επακολουθήσει. Ετσι εφαρμόζουμε αρχικά μια σύνθεση με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ που προάγει την κυτταρική αναγέννηση και την ανανέωση του δέρματος, ενυδατώνει σε βάθος και βελτιώνει την όψη της κουρασμένης επιδερμίδας.

#4 Αυξάνουμε την ενυδάτωση

Επιλέγουμε ενισχυμένες συνθέσεις που προσφέρουν βαθιά και παρατεταμένη ενυδάτωση στο δέρμα διατηρώντας τα αποθέματα υγρασίας του. Τα συστατικά που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν είναι υαλουρονικό οξύ, κερατινοκύτταρα, γλυκερίνη, φυτικά λιπίδια όπως βούτυρο shea και άλλα ενεργά συστατικά, που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος.

#5 Προσθέτουμε στην καθημερινή μας περιποίηση εξειδικευμένα έλαια θρέψης με ωμέγα λιπαρά οξέα

Αν η επιδερμίδα μας είναι θαμπή και παρουσιάζει έντονη ξηρότητα και απώλεια πυκνότητας, ενισχύουμε την καθημερινή ενυδάτωσή μας με ένα ξηρό λάδι αναδόμησης και θρέψης με λεπτόρρευστη μη λιπαρή υφή. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δυναμώνουν τον κυτταρικό φλοιό και βοηθούν στην αναπλήρωση των λιπιδίων. Το εφαρμόζουμε είτε αναμειγνύοντάς το μαζί με την κρέμα μας είτε αφού αυτή απορροφηθεί.

#6 Χρησιμοποιούμε απαραιτήτως κρέμα νύχτας με σύμπλοκα αναπλήρωσης της απώλειας λιπιδίων

Επιλέγουμε συνθέσεις με ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα για αναδόμηση και σύσφιγξη, ενώ ταυτόχρονα λειαίνουν τα σημάδια γήρανσης, προσφέροντας αποκατάσταση της πυκνότητας, ανάπλαση του περιγράμματος του προσώπου και μείωση της χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ιδανικά προτιμάμε την υφή γαλακτώματος – gel για άμεση αίσθηση δροσιάς από τις εξάψεις.

#7 Χρησιμοποιούμε ειδικές συσκευές μικροδιάχυσης των ενεργών συστατικών

Για να βελτιστοποιήσουμε τη δράση των καλλυντικών συνθέσεων εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα μια ειδική συσκευή που βοηθά στη διάχυση και στην απορρόφηση των ενεργών συστατικών στις στιβάδες της επιδερμίδας και ταυτόχρονα ενισχύουν την αντιρυτιδική δράση τους. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η μέθοδος ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση, αυξάνει τη σφριγηλότητα, την πυκνότητα και την ελαστικότητα του δέρματος και ενισχύει τους μηχανισμούς ενυδάτωσης.

#8 Εφαρμόζουμε ειδικές μάσκες σύσφιγξης και εντατικής θρέψης

Οποτε νιώθουμε την ανάγκη, κάνουμε μια σπέσιαλ περιποίηση που διαρκεί μόλις 20′. Απλώνουμε μια μάσκα με ενεργά συστατικά επανασμίλευσης του περιγράμματος και αντιγηραντικό σύμπλοκο. Ετσι τα χαρακτηριστικά μας τονώνονται και συσφίγγουν.

#9 Περιποιούμαστε εντατικά τον λαιμό

Το οβάλ του προσώπου και ο λαιμός χάνουν το περίγραμμά τους, γι’ αυτό κάθε βράδυ κάνουμε ελαφρύ μασάζ με μια σύνθεση που περιέχει πεπτίδια και φυτικά εκχυλίσματα, με στόχο την αύξηση της τονικότητας και της πυκνότητας της επιδερμίδας, καθώς και την αναδιαμόρφωση κι ανόρθωση του λαιμού και του περιγράμματος.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss