Εσθονία: Σάλος με τα ομοφοβικά σχόλια του υπ. εσωτερικών: Αφήστε τους Εσθονούς γκέι να πάνε στη Σουηδία

Αφήστε τους Εσθονούς ομοφυλόφιλους, να πάνε στη Σουηδία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών στης Εσθονίας, προκαλώντας αντιδράσεις για τα ομοφοβικά του σχόλια.

Ο Mart Helme, σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας και ένας από τους ηγέτες του κυβερνώντος λαϊκιστικού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας (EKRE), τόνισε σε συνέντευξή του στην ρωσική έκδοση της Deutsche Welle, ό,τι η στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους δεν είναι φιλική.

Πρόσθεσε δε ότι Εσθονοί ομοφυλόφιλοι θα ήταν καλύτερα να πάνε στη Σουηδία.

Ερωτώμενος μεταξύ άλλων, σχετικά με την πρόταση του κόμματός του να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον ορισμό του γάμου στην Εσθονία το 2021, ο ίδιος απάντησε πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ηθική.

Το EKRE θέλει να ορίσει τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, στο εσθονικό σύνταγμα και προτείνει αυτό να γίνει με δημοψήφισμα. 

«Αυτό το [δημοψήφισμα] είναι σημαντικό για ολόκληρο το έθνος, γιατί χωρίς γάμο, χωρίς γυναίκες και άνδρες να έχουν παιδιά, δεν υπάρχει μέλλον. Είναι τόσο σαφές σε όλους και η απάντησή μας είναι πολύ απλή. Είμαστε υπέρ του να προσδιορίσουμε με σαφήνεια και καθαρότητα στη νομοθεσία: ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα και μόνο αυτό», είπε o Helme.

Πρόσθεσε δε, ό,τι όσοι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, όπως τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Εσθονίας, το Κόμμα Μεταρρυθμίσεων και οι Σοσιαλδημοκράτες, και διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, θα πρέπει να καταγγείλουν το νόμο περί εταιρικής σχέσης της χώρας, εάν θέλουν να αποφύγουν το δημοψήφισμα.

Ο νόμος που θεσπίστηκε το 2014, έδωσε ίσα δικαιώματα στο γάμο σε ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Αυτό όμως τώρα ενδέχεται να αλλάξει.

«Αν δεν αρέσει αυτό [το προτεινόμενο δημοψήφισμα], ας καταγγείλουν το νόμο περί συμβίωσης. Θέλουμε το κράτος να επιβιώσει, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς παιδιά και χωρίς ηθική» επέμεινε ο Helme.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Τι δηλαδή, θεωρείτε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα τρέξουν και θα πλημμυρίσουν το εσθονικό έθνος;», ο Helme απάντησε: «Αφήστε τους να τρέξουν στη Σουηδία. Όλοι είναι εκεί, όλοι εκεί τους βλέπουν πιο φιλικά».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ό,τι έχει μία «πραγματικά εχθρική ματιά» για τους ομοφυλόφιλους.

«Δεν είναι ομοφοβία. Θα έλεγα ό,τι εκείνοι που λένε ότι το δημοψήφισμά μας δεν είναι απαραίτητο είναι ετερόφοβικοί. Σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι των ετεροφυλόφιλων. Σκαρφαλώνουν [στο κρεβάτι μας], δεν σκαρφαλώνουμε εμείς στα δικά τους. Αν μπορούν να κάνουν τη δική τους ομοφυλοφιλική προπαγάνδα, τότε μπορούμε να κάνουμε άλλη προπαγάνδα», πρόσθεσε ο Helme.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Jüri Ratas, επικεφαλής του λαϊκιστικού Κόμματος (που, στα χαρτιά, είναι φιλελεύθερο κόμμα και μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), σε ανάρτησή του καταδίκασε τα λόγια του Helme, υπογραμμίζοντας ό,τι η Εσθονία είναι συνταγματικά μια δημοκρατική χώρα, όπου όλοι – ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους υπόβαθρο – είναι ίσοι.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ό,τι αυτό είναι μία ακόμα προσπάθεια του πρωθυπουργού να κατευνάσει τα πνεύματα. Σκοπός είναι να ηρεμήσουν οι πιο φιλελεύθεροι και προοδευτικοί υποστηρικτές του κόμματός του, αντί να απαιτούν αλλαγή στην κυβέρνηση.

Ο Kaja Kallas, η πρόεδρος του Κόμματος Μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε δημοσίως τον Ratas να διώξει τον Helme.

Ανέφερε δε ότι ο Helme βλάπτει τη φήμη της Εσθονίας.

Με πληροφορίες του estonianworld/DW

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss