Εσύ ξέρεις από πού πήρε η Black Friday το όνομά της;

Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι η αγαπημένη μέρα του shopping.

Black Friday σήμερα και ακόμα και όντας μέσα στο σπίτι με κλειστά τα καταστήματα έχουμε συντονιστεί online για να δούμε τις μεγάλες προσφορές που μας έχουν ετοιμάσει. Στην Ελλάδα, η εν λόγω ημέρα -την οποία εύκολα θα μπορούσαμε να ονομάσουμε γιορτή του shopping- άργησε να έρθει. Ουσιαστικά, τα τελευταία χρόνια είναι που συντονιζόμαστε στο τέλος του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα την τελευταία Παρασκευή. Αν είχες αποπειραθεί κάποια στιγμή να επισκεφτείς τα φυσικά μαγαζιά εκείνη τη μέρα, γνωρίζεις για τι frenzy σού μιλάμε. Τόσο που οι ουρές για τα ταμεία μπορεί να μεταφράζονται ακόμα και σε μία ολόκληρη ώρα.

Γιατί, όμως, ονομάστηκε έτσι;

Η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών -Thanksgiving Day- που γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και αποτελεί την ανεπίσημη έναρξη της εορταστικής σεζόν ήδη από τον 19ο αιώνα και την εποχή του Abraham Lincoln. Όλος ο κόσμος είναι τότε συντονισμένος, γι’ αυτό και η ημέρα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο κερδοφόρες ημέρες του χρόνου.

Αν αναρωτιέσαι γιατί το «μαύρο» στον τίτλο της, αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί οι ταμίες χρησιμοποιούν το μαύρο για να σημειώσουν τα κέρδη, σε αντίθεση με το κόκκινο που είναι για τις απώλειες. Η κερδοφορία, λοιπόν, της περίστασης την κατατάσσει χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρώτη κατηγορία.

Ανά τα χρόνια, ωστόσο, η Black Friday έχει λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Το 1905, το εμπορικό κατάστημα Eaton’s έκανε την παρέλαση της Thanksgiving Day φέρνοντας τον Άγιο Βασίλη στους δρόμους του Toronto. Αυτή η παρέλαση ενέπνευσε το Macy’s να κάνει τη δική του παρέλαση το 1924. Με την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση, η Ημέρα των Ευχαριστιών έπεσε στην Πέμπτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και ο φόβος των πωλητών ότι θα έχαναν την εορταστική περίοδο τους οδήγησε να ζητήσουν από τον Franklin D. Roosevelt να μεταφέρει τη γιορτή μία εβδομάδα πριν, στην τέταρτη Πέμπτη.

Στα 1950s, ο κόσμος έπαιρνε συστηματικά την Παρασκευή ως άδεια ασθένειας για να έχουν τετραήμερο. Οι επιχειρηματίες, για να μην μπουν στη διαδικασία να «κόψουν» μισθούς προσπαθώντας να δουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα -δε θα μπορούσαν, άλλωστε, να το κάνουν- αποφάσισαν να καθιερώσουν την ημέρα ως άλλη μία αργία επί πληρωμή.

Πλέον, η Black Friday είναι συνδεδεμένη με την ημέρα του χρόνου που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και, ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε υπό συνθήκες lockdown, η συγκεκριμένη Παρασκευή είναι η μέρα που όλοι περιμένουμε για να επενδύσουμε σε shopping.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss