Ζακ Μπρελ

Βέλγος τραγουδοποιός από τους κορυφαίους του γαλλόφωνου τραγουδιού (chanson). Με αξιοσημείωτη σκηνική παρουσία, με επικοινωνιακό ενθουσιασμό στην ερμηνεία και τον ρυθμό, με γραφή συγχρόνως τρυφερή και δυνατή που δεν φοβάται να γίνεται καυστική και επιθετική, ο Ζακ Μπρελ γνώρισε την επιτυχία και εκτός του γαλλόφωνου κόσμου. Γνωστά ονόματα της ροκ μουσικής, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Μαρκ Άλμοντ, ο Σκοτ Γουόκερ και ο Άλεξ Χάρβεϊ δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από το έργο του, ενώ μουσικοί του διαμετρήματος του Ρέι Τσαρλς, του Φρανκ Σινάτρα, της Σίρλεϊ Μπάσεϊ και της Νίνα Σιμόν, έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του.

Ο Ζακ Ρομέν Ζορζ Μπρελ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1929 στην πόλη Σέρμπεκ του Βελγίου και από τα εφηβικά του χρόνια άρχισε να γράφει ιστορίες και ποιήματα, αδιαφορώντας για τα μαθήματα του. Το 1952 έκανε την εμφάνισή του στην δισκογραφία με ένα δισκάκι που περιείχε τα τραγούδια «II y a» και «La Foire».Αν και δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, εν τούτοις προσήλκυσε το ενδιαφέρον της γαλλικής μουσικής βιομηχανίας και μετακόμισε στο Παρίσι.

Το 1953 άρχισε να εμφανίζεται σε καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε τον πρώτο του μεγάλο δίσκο με τίτλο «Jacques Brel et ses chansons». To 1957, γνώρισε επιτυχία με το τραγούδι «Quand on n’ a que l’amour», που ήταν και ο τίτλος του δεύτερου άλμπουμ του. Η θριαμβευτική του εμφάνιση στο θέατρο «Ολιμπιά» το 1958, τον ανέδειξε σε σταρ πρώτου μεγέθους. Τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Ne me quitte pas», «Amsterdam» (το τραγούδησε και ο Ντέιβιντ Μπόουι), «Madeleine», «Les Vieux», «La Colombe», «Le Moribond», «La Mort» και «La Chanson des vieux amants».

Τρεις ακόμη εμφανίσεις του το «Ολιμπιά» (1961, 1964, 1966) αποτέλεσαν θριάμβους και η φήμη του δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται. Στα τέλη του 1966 ανήγγειλε την επιθυμία του να εγκαταλείψει την σκηνή και αποσύρθηκε στις νήσους Μαρκέζας της Γαλλικής Πολυνησίας. Το 1977, πάντως, πραγματοποίησε την επιστροφή του στο τραγούδι μέσω της δισκογραφίας με τον δίσκο «Les Marquises», o οποίος έγινε ενθουσιωδώς δεκτός.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Έπαιξε σε οκτώ ταινίες γνωστών γάλλων σκηνοθετών (Λελούς, Καγιάτ, Μολιναρό, Καρνέ) και σκηνοθέτησε δύο δικές του:το ερωτικό δράμα «Franz» (1971) και την κωμωδία «Le Far West» (1972).

Ο Ζακ Μπρελ άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Οκτωβρίου 1978, σε ηλικία 49 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Μπομπινί του Παρισιού με προχωρημένο καρκίνο των πνευμόνων.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss