Η αντισύλληψη τελικά βοηθάει περισσότερες γυναίκες να επιτύχουν τους στόχους τους για τεκνοποίηση

Η αυξημένη χρήση της αντισύλληψης σε πολλές χώρες δεν οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες θέλουν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη ή να μην αποκτήσουν άλλα παιδιά. Αντίθετα, οφείλεται στο γεγονός ότι η αντισύλληψη βοηθάει περισσότερες γυναίκες να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά την τεκνοποίηση. Αυτό είναι το ανατρεπτικό συμπέρασμα που προέκυψε από μια μελέτη δεδομένων εθνικών ερευνών από 59 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 85-90% της αλλαγής στη χρήση της αντισύλληψης αποδίδεται στην ικανοποίηση της επικρατούσας ζήτησης για αναπαραγωγικό έλεγχο, έναντι μόνο 10-15% που αποδίδεται στην αύξηση του κλάσματος των γυναικών που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη.

“Η χρήση της αντισύλληψης αυξάνεται επειδή οι γυναίκες υλοποιούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις προτιμήσεις τους, επιτυγχάνοντας αυτό που θέλουν. Δεν οφείλεται σε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη”, δήλωσε ο Mobolaji Ibitoye, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληθυσμιακών Ερευνών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Η αύξηση της χρήσης των σύγχρονων αντισυλληπτικών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκαλέσει μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι οι γυναίκες θέλουν λιγότερα παιδιά ή όχι, δήλωσε ο John Casterline, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κοινωνιολογίας στο IPR του Ohio State.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα σε αυτή τη νέα μελέτη είναι το πόσο οριστικά απάντησε σε αυτό το ερώτημα, δήλωσε ο Casterline. “Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά – δεν πρόκειται καν για μια κοντινή απόφαση. Είναι μια σαφής διάψευση της άποψης ότι η χρήση αντισυλληπτικών έχει οδηγηθεί κυρίως από τη μείωση της ζήτησης για παιδιά”, δήλωσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πέντε δεκαετιών (δεκαετία του 1970 έως το 2020) από πέντε μεγάλα προγράμματα ερευνών που αφορούσαν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε 59 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι έρευνες, οι οποίες περιλάμβαναν τις Παγκόσμιες Έρευνες Γονιμότητας και τις Δημογραφικές Έρευνες Υγείας, έγιναν σε χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και της Ασίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο έρευνες από κάθε χώρα που διεξήχθησαν με διαφορά τουλάχιστον οκτώ ετών, οι οποίες ρωτούσαν τις γυναίκες σχετικά με τη χρήση αντισύλληψης και το αν επιθυμούσαν ένα παιδί ή άλλο παιδί.

Οι περισσότερες από τις έρευνες ρώτησαν τις γυναίκες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί πόσο καιρό ήθελαν να περιμένουν για να μείνουν έγκυες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διαχωρίσουν τις γυναίκες σε εκείνες που ήθελαν παιδί σύντομα, ήθελαν αργότερα ή δεν ήθελαν άλλο παιδί. Οι ερευνητές διεξήγαγαν στατιστικές αναλύσεις για να προσδιορίσουν πώς η χρήση αντισύλληψης από τις γυναίκες συνδεόταν με τις προτιμήσεις τους να αποκτήσουν (ή να μην αποκτήσουν) παιδιά με την πάροδο του χρόνου.

Εάν οι αλλαγές στην επιθυμία των γυναικών για παιδιά προκαλούσαν την αύξηση της αντισύλληψης, τότε η αύξηση της χρήσης αντισύλληψης θα έπρεπε να συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των γυναικών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν πλέον να κάνουν παιδιά με την πάροδο του χρόνου. Όμως δεν είναι αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές. Με λίγες εξαιρέσεις, παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τον αριθμό των παιδιών που είχαν ήδη οι γυναίκες στις έρευνες για να δουν πώς αυτό το γεγονός επηρέαζε τη σχέση μεταξύ της χρήσης αντισύλληψης και της επιθυμίας για περισσότερα παιδιά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις. “Περίπου το 10-15% της αύξησης της αντισύλληψης αφορούσε στην πραγματικότητα τις γυναίκες που δήλωσαν ότι ήθελαν να κάνουν παιδιά σύντομα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια”, δήλωσε ο Ibitoye. “Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η χρήση αντισύλληψης αυξάνεται λόγω μειωμένης επιθυμίας για παιδιά”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μιλούν συχνά για την “αντισυλληπτική επανάσταση” που ήρθε με την εισαγωγή της νέας αντισυλληπτικής τεχνολογίας στη δεκαετία του 1960, συμπεριλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού και της ενδομήτριας συσκευής ή σπιράλ, δήλωσε ο Casterline. Αυτή η έρευνα βοηθά να καθοριστεί τι ήταν αυτή η επανάσταση. “Η επανάσταση είναι ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν αυτό που θέλουν λόγω των σύγχρονων αντισυλληπτικών”, δήλωσε.

“Το κλάσμα των γυναικών που θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Αντίθετα, πρόκειται για μεγαλύτερη επιτυχία στον έλεγχο του πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσουν. Πρόκειται για ένα σημαντικό παγκόσμιο επίτευγμα στον τομέα της υγείας”, κατέληξε.

The post Η αντισύλληψη τελικά βοηθάει περισσότερες γυναίκες να επιτύχουν τους στόχους τους για τεκνοποίηση appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss