Η Βουλγαρία εγκρίνει σχέδιο νόμου που μετατρέπει τους διαχειριστές πειρατικών ιστοσελίδων σε εγκληματίες

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποτελούν την απάντηση της Βουλγαρίας σε έντονες επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως δημόσια μέσω των USTR’s Special 301 Reports. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ποινές φυλάκισης που φτάνουν ακόμα και τα έξι έτη, θα στείλουν ένα αποτρεπτικό μήνυμα.

Η Βουλγαρία βρισκόταν στη “λίστα παρακολούθησης” του USTR το 2015, επειδή δεν κατάφερε να καταπολεμήσει την πειρατεία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι η Βουλγαρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα με στόχο τη σημαντική μείωση της πειρατείας. Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξε τη θέση της έναντι της Βουλγαρίας, αφαιρώντας την από τον κατάλογο παρακολούθησης με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιτύχει αποτελέσματα. Ωστόσο, το 2020, οι τοπικοί εισαγγελείς απήγγειλαν μόνο μία κατηγορία για πνευματικά δικαιώματα και το επόμενο έτος δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε κανένα άτομο για αδίκημα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Βουλγαρία επικρίθηκε περαιτέρω σε μια έκθεση για τους εμπορικούς φραγμούς για “ανεπαρκή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας” και μόλις αυτόν τον μήνα, ο συντονιστής των ΗΠΑ για την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν απλώς μέρος των “ευρύτερων προβλημάτων της Βουλγαρίας όσον αφορά το κράτος δικαίου”.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε σχέδιο τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα που αποσκοπούν στην προστασία των δημιουργών, των κατόχων δικαιωμάτων και των κρατικών εσόδων. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιλύσει τις διαπιστωμένες αδυναμίες με την αναβάθμιση του ουσιαστικού δικαίου για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τους υπολογιστές. Το κείμενο αναφέρεται σε όσους “κατασκευάζουν ή συντηρούν” ένα πληροφοριακό σύστημα ή παρέχουν μια υπηρεσία στην κοινωνία της πληροφορίας με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων.

Η βουλγαρική κυβέρνηση σημειώνει ότι οι τροποποιήσεις αποτελούν μέρος της απάντησής της στην κριτική που ασκήθηκε στα USTR’s Special 301 Reports. Το γεγονός ότι η Βουλγαρία απουσιάζει από τον “κατάλογο παρακολούθησης” τα τελευταία πέντε χρόνια οφείλεται σε “συγκεκριμένες δεσμεύσεις” που ανέλαβαν οι αρχές.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss