Η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο σόκαρε με τις απαντήσεις για Τζορτζ Φλόιντ, ρατσισμό και ΛΟΑΤΚΙ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ την οποία επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου «ανακρίθηκε» χθες από γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος κατά την ακρόασή της στην  Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η τετραήμερη ακρόαση  εξελίσσεται με αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους γερουσιαστές λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ξεκίνησε τη σειρά των ερωτήσεων προς την υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο  δηλώνοντας ότι εάν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αποφασιστεί σε Δικαστήριο και όχι στις κάλπες, θα ήταν μια εξέλιξη που θα αποτελούσε μαχαιριά στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η Μπάρετ η οποία επελέγη για να αντικαταστήσει τη φιλελεύθερη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, στο «καυτό» θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρνήθηκε να εκφράσει απόψεις που να δείχνουν διάθεση παραχώρησης ελευθεριών..

Εκείνο, πάντως, που σχολιάστηκε πολύ από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφορά στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, περιστατικό που προκάλεσε πρωτοφανή κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Μπάρετ απέδωσε σε προσωπική κόντρα τη δολοφονία του Φλόιντ από τον αστυνομικό. Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προβεί σε δήλωση για το πρόβλημα του ρατσισμού, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει για το θέμα ως δικαστής.

Οι Δημοκρατικοί επικεντρώνουν την κριτική τους στον ενδεχομένως καθοριστικό  ρόλο της Μπάρετ  στην τύχη του νόμου για την υγειονομική περίθαλψη, γνωστού ως Obamacare, καθώς η υπόθεση  εκκρεμεί έναντι του Ανώτατου Δικαστηρίου, με δεδηλωμένη την πρόθεση  του Αμερικάνου πρόεδρου να τον ακυρώσει

Μια σημαντική πρόνοια του νόμου αυτού απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνούνται την κάλυψη σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα θέματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Μπάρετ να εξαιρέσει τον εαυτό της από την υπόθεση, επικαλούμενοι σύγκρουση συμφερόντων επειδή ο Τραμπ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου.

Έχουν ζητήσει επίσης να απόσχει από οποιεσδήποτε υποθέσεις έχουν σχέση με τις προεδρικές εκλογές επειδή ο Τραμπ έχει πει ότι το δικαστήριο είναι πιθανό να κληθεί να διευθετήσει θέματα εκλογικών διαφορών.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων υπάρχει σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για την Μπάρετ.

«Ο λόγος για τον οποίο [ο διορισμός της Μπάρετ] είναι τόσο σημαντικός για τους Ρεπουμπλικάνους είναι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί στις 3 Νοεμβρίου. Εδώ υπάρχει η βεβαιότητα ότι … αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάικ Μπράουν  ο οποίος και παρουσίασε την Μπάρετ κατά τη χθεσινή (εναρκτήρια) ακρόαση για το διορισμό της.

«Υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, όχι μόνο σχετιζόμενη με τις εκλογές, αλλά και αναφορικά με αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε» για την παροχή κινήτρων (στην οικονομία), πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπράουν είπε ότι η επικύρωση του διορισμού της Μπάρετ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την υστεροφημία του Τραμπ μετά την πρώτη προεδρική θητεία του. Μερικοί από τους συναδέλφους του, γερουσιαστές, ανησυχούν σταδιακά ότι δε θα υπάρξει μια δεύτερη προεδρική θητεία για τον ίδιο και ότι η πορεία του Τραμπ (προεκλογικά) απειλεί την πλειοψηφία (των Ρεπουμπλικάνων) στη Γερουσία.

Παρότι οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σθεναρά στον διορισμό της Μπάρετ ,οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53-47 εδρών στη Γερουσία, οπότε η επιβεβαίωση της Μπάρετ μοιάζει σχεδόν βέβαιη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss