Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας στάθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική Συμφωνία «κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν».

Υπογράμμισε πως «το βήμα αυτό άλλαξε την περιοχή και πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία», προσθέτοντας τη σημασία που έχει η ενεργή στήριξη της Ελλάδας στην πραγματοποίηση Διακυβερνητικής Διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διμερή συνεργασία με πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και πρόοδο σε σχέση με τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα».

Ο Ζάεφ στην τοποθέτηση του είπε: «έρχομαι από τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη και όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι βρήκαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να σκεφτόμαστε και να συνεργαζόμαστε».

Στη συνέχεια, μιλώντας για μία συμφωνία που «άλλαξε πραγματικά τα Βαλκάνια», είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «είναι πλέον πολύ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό», τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής.

Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο Ζ. Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τόνισε ότι «τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη χώρα μου φέρνουν μόνο χαρά. Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο επίλυσης διαφορών, διότι αποδεικνύει πώς άνθρωποι που κοιτούν στο μέλλον, μπορούν να προχωρήσουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».