Η Οδύσσεια ενός γκέι αιτούντα άσυλο – Η ζωή ενός μόνιμα «παράνομου» ανθρώπου


Ο Μάικλ είναι ένας γκέι νεαρός που έφυγε από την πατρίδα του αφού τον έπιασαν να κάνει σεξ με άλλον άντρα στο μικρό χωριό π
ου μεγάλωσε.

Εβδομάδες αργότερα, οι λαθρέμποροι τον έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα μικρό σκάφος. Αυτή τη στιγμή, ο Μάικλ περιμένει από το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει εάν μπορεί να παραμείνει ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο – και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση τον κάνει να φοβάται για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα χρόνια φυλακή σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ομοφυλόφιλος – Το σοκαριστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι ενήλικες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης ή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού θα κρατούνται για 28 ημέρες. Στη συνέχεια θα σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα .

Οικογένειες με παιδιά θα μπορούσαν επίσης να τεθούν υπό κράτηση και να απελαθούν.

Ο απώτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι να «σταματήσουν τα καράβια», όπως έγινε σαφές σε μια περιβόητη πλέον συνέντευξη Τύπου. Αλλά για πολλούς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Έφυγε, γιατί φοβάται για τη ζωή του

Ο Μάικλ κατάγεται από μια αφρικανική χώρα – την οποία το PinkNews αποκρύπτει για να προστατεύσει την ταυτότητά του – όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

Αφού τον έπιασαν στα πράσα να κάνει σεξ με τον σύντροφό του, οδηγήθηκαν ενώπιον των γερόντων του χωριού.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, το ζευγάρι πήρε ό,τι χρήματα μπορούσε από την οικογένεια και άφησαν τα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν. Μαζί ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της χώρας τους κι εκεί τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Αφού ταξίδεψε στη Νιγηρία, ο Μάικλ ήρθε σε επαφή με λαθρέμπορους που του υποσχέθηκαν ότι θα τον πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι αμοιβής. Στην αρχή μεταφέρθηκε στο Μαρόκο, μετά με πλοίο στην Ισπανία, μετά στην Ιταλία και τέλος στη Γαλλία.

Ήταν εκεί που οι λαθρέμποροι του είπαν ότι θα έπρεπε να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στροφή στην σεξεργασία

«Επειδή δεν είχα πια χρήματα, αναγκάστηκα να εκπορνευτώ», λέει ο Michael στο PinkNews.

«Όταν τελικά μου είπαν ότι ήταν η σειρά μου να ταξιδέψω, με έβαλαν σε μια βάρκα με μερικούς από τους λαθρέμπορους. Είπαν ότι αν μας έπιαναν και κάποιος από εμάς ανέφερε ότι ήταν λαθρέμποροι, θα μας σκότωναν αν μας έβρισκαν ποτέ».

Εντέλει ο Μάικλ όπως και κάποιοι ακόμα πρόσφυγες συνελήφθησαν, εκφράζοντας ωστόσο την επιθυμία τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Ο Μάικλ είπε ότι αισθάνεται «αγχωμένος» σε καθημερινή βάση, καθώς δεν ξέρει αν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του.

Ζει επίσης με τον φόβο ότι θα σταλεί σε μια «ασφαλή» τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα, με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνάψει συμφωνία. Η ομοφυλοφιλία δεν ποινικοποιείται στη Ρουάντα, αλλά ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορεί να βιώσουν «διακρίσεις και κακοποίηση» εκεί λόγω σκληρών στάσεων του κοινού.

Ο φόβος

Το άγχος του επιδεινώθηκε από το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση. Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα σαφές χάσμα μεταξύ εκείνων που φτάνουν μέσω προεγκεκριμένων «νόμιμων» διαδρομών και εκείνων που πραγματοποιούν μερικές φορές επικίνδυνα ταξίδια.

Τώρα ανησυχεί ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να επηρεάσει το δικό του αίτημα ασύλου επειδή έφτασε με τρόπο που η κυβέρνηση έκρινε «παράνομο».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για την κυβέρνηση, ο Μάικλ λέει: «Μακάρι να είχαν έλεος και κατανόηση ότι ιδανικά, αν δεν έτρεχα να ξεφύγω από την κατάσταση στην οποία βρέθηκα, δεν θα κατέληγα εδώ που είμαι σήμερα».

«Ακριβώς επειδή έφτασα με τον τρόπο που έφτασα, δεν αισθάνομαι ότι δικαιολογεί την επιστροφή μου και ότι κάποιος δεν ακούει τα ζητήματα γύρω από το γιατί έπρεπε να ζητήσω άσυλο».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss