Η ταινία Hillbilly Elegy είναι μια παταγώδης αποτυχία για… Χρυσά Βατόμουρα

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0    Average: 0/5]


Τη στιγμή που ο φοιτητής Nομικής στο Γέιλ και πρώην πεζοναύτης από το Οχάιο Τζέι Ντι Βανς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δουλειά των ονείρων του, μια οικογενειακή κρίση τον αναγκάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την οποία έχει απαρνηθεί. Ο Τζέι Ντι θα έρθει αντιμέτωπος με τις περίπλοκες σχέσεις της “άξεστης” οικογένειάς του, μεταξύ άλλων, και με την ευέξαπτη μητέρα του, την Μπεβ, η οποία παλεύει με τον εθισμό. Πλημμυρισμένος με αναμνήσεις της αγέρωχης και πανέξυπνης γιαγιάς του, της Μάμο, η οποία τον μεγάλωσε, ο Τζέι Ντι θα συνειδητοποιήσει ότι, για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τις ρίζες του.

Kαι μόνο το γεγονός πως η ταινία Hillbilly Elegy έχει την σφραγίδα του Ron Howard και είχε ακουστεί για Oscar (μόνο τέτοια δεν είναι βέβαια) αρκεί για να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν από αυτή.

Ωστόσο αποδεικνύεται μια παταγώδης αποτυχία που όχι μόνο δεν καταφέρνει να αποφύγει τα κλισέ του είδους, αλλά αντίθετα κιόλας σκοντάφτει στο απίστευτο “τίποτα” που τελικά σερβίρει, σε έναν εκνευριστικό αχταρμά που δεν ξέρεις από που να πρωτοπιάσεις.

Μετά το άνευρο, υποτονικό και “τι ακριβώς βλέπω” πρώτο μέρος περιμένεις κάποια στροφή ή “έκρηξη” του δεύτερου μέρους, αλλά και την πλήρη ανάπτυξη των χαρακτήρων. Εντέλει όμως δεν έρχεται τελικά αυτό που θες να δεις και η προσπάθεια είναι πολύ κατώτερη του αναμενομένου.

Εκείνο που απογοητεύει και για αυτό δεν λειτουργεί καλά είναι το γεγονός πως ενώ έχει όλα τα φόντα για μια δυνατή ταινία και αρκετό υλικό για να κρατήσει το ενδιαφέρον, αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα.

Δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί τις (σε φιλολογικό επίπεδο) αρετές της, ώστε να ξεδιπλωθούν άλλα πλεονεκτήματα και να αναπτυχθούν εξαιρετικά οι χαρακτήρες, ενώ οι σκηνές έντασεις είναι τόσο over the top που προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα: αυτό του γέλιου.

Θα μπορούσε αντί να είναι και εκνευριστικά “διδακτική” και να καταλήγει στην ίδια… συνταγή με αντίστοιχες Oscar-bait, να είχε αποφύγει την ανούσια φλυαρία, μιας και στην τελική δεν έχει και πολλά να πεί.

Μιλώντας για Oscar-bait, πραγματικά σε αυτό είναι από τις χειρότερες προσπάθειες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, μιας και είναι σαν να “φωνάζει” πως πρέπει να βρίσκεται στα βραβεία, χωρίς ωστόσο να το δικαιολογεί. Ίσα ίσα που έχει μερικές μνημειωδώς κακές σκηνές, οι οποίες είναι για Χρυσά Βατόμουρα.

Σε πολλά σημεία μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη μιας και ενώ έχει κάποιες ελάχιστες καλές στιγμές, όχι μόνο δεν τις εκμεταλλεύεται αλλά δεν καταφέρνει καν να κυλήσει ανώδυνα ως σύνολο, με τους ηθοποιούς να συμπαρασύρονται σε αυτόν τον αχταρμά. H Amy Adams ξεφεύγει και δεν μπορεί να κρατήσει σε καλό επίπεδο τον χαρακτήρα, ενώ η Glenn Close εκτός από το κομμάτι της μεταμόρφωσης δεν έχει κάποιο σεναριακό κομμάτι να υποστηρίξει.

Γενικά το πρόβλημα της ταινίας, είναι πως παρά την όχι και τόσο μεγάλη διάρκεια της, δείχνει να είναι υπερφορτωμένη και να χωρέσει πολλά πράγματα εκτός από το πιο ουσιώδες: το να μεταφέρει συναισθήματα στον θεατή και να τον κάνει να ταυτιστεί. Σαν μια αρπαχτή, η οποία περιμένει να φτάσει στο τέλος της.

Και ενώ θέλει να προσφέρει μερικές ειλικρινείς σκηνές και να περάσει μερικά σκληρά κοινωνικά μηνύματα, σ’ όλη την διάρκεια νιώθεις ότι κάτι λείπει και ήθελε πολύ παραπάνω προσπάθεια για να θεωρηθεί απλά αξιοπρεπής.

Περιμένεις να δεις περισσότερα πράγματα και μια ιστορία που θα σου κρατήσει το ενδιαφέρον, ωστόσο ο αλλοπρόσαλλος ρυθμός και η μη ικανότητα για το κάτι παραπάνω πέρα από μια ρηχή αφήγηση των γεγονότων, καθιστούν την ταινία ένα τεράστιο φιάσκο.

Γενικά υπάρχει μια… τσαπατσουλιά στο όλο εγχείρημα και είναι κρίμα τόσο για το αξιοπρεπές κάστ να μην μπορεί να διασώσει και πολλά, όσο και για την απογοητευτική σκηνοθετική ματιά του Ron Howard, αλλά και την σεναριακή κατακρύλα όσο προχωράει.

Η ταινία Hillbilly Elegy αποτελεί μια τεράστια απογοήτευση, σε εκνευριστικό βαθμό, κάνοντας από ένα σημείο και μετά κάθε λεπτό να κυλάει βασανιστικά. Μια ταινία που άλλα περιμέναμε και δεν είδαμε ουσιαστικά τίποτα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ★☆☆☆☆

– Ακόμα, μπορείτε να δείτε:


0

Λεπτά

 

  • Glenn Close
  • Amy Adams
  • Gabriel Basso

Hillbilly Elegy Trailer


Cineramen

Νίκος Δρίβας

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Δείτε ακόμα στο Cineramen

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss