Η AMD ανακοίνωσε την Radeon RX 6700 XT με τιμή $479 καθώς και το πλάνο για τη διαθεσιμότητα των GPU της

Tα 479 δολάρια είναι η προτεινόμενη τιμή, με την εταιρία να εκτιμά πως θα έχει “σημαντικά περισσότερες GPU διαθέσιμες”

H ΑΜD φαίνεται πως άκουσε δυνατά και καθαρά τις φωνές των καταναλωτών: αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να αγοράσει κανείς τις εξαιρετικές κάρτες γραφικών RX 6800 και 6800 XT σε τιμές που να προσεγγίζουν τις προτεινόμενες από την εταιρία. Σήμερα, πάντως, η AMD ανακοίνωσε μια νέα GPU, η οποία ενδέχεται να μεταβάλει τα δεδομένα: τη Radeon 6700 XT.

“Mε την AMD Radeon 6700 XT εκτιμούμε πως θα έχουμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό GPU διαθέσιμων προς πώληση κατά την κυκλοφορία της”, δηλώνει η εταιρία στο The Verge

Τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ: η AMD ισχυρίζεται πως θα ξεκινήσει να ανανεώνει τα διαθέσιμα αποθέματα των RX 6000 και Ryzen 5000 κάθε εβδομάδα στην ιστοσελίδα της, όπου θα τις διαθέτει στις προτεινόμενες τιμές. Οι καταναλωτές περίμεναν αυτή την εξέλιξη εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Η νέα RX 6700 XT θα καταφθάσει στις 18 Μαρτίου, με προτεινόμενη τιμή τα 479 δολάρια. Μια φυσιολογική, λογική χρονιά, η κυκλοφορία αυτή θα τοποθετούσε τη νέα κάρτα ανάμεσα στην RTX 3070 της Nvidia, με προτεινόμενη τιμή τα 500 δολάρια και εξαιρετικές επιδόσεις στα 1440p, και την RTX 3060 Ti, η οποία σύμφωνα με τα benchmarks του The Verge παρουσιάζει την καλύτερη σχέση επιδόσεων-τιμής, αλλά θα απαιτούσε χαμηλότερες ρυθμίσεις γραφικών σε ορισμένες περιπτώσεις. Η προτεινόμενη τιμή της RX 6700 XT την καθιστά οικονομικότερη κατά 100 δολάρια έναντι της RX 6800, η οποία, και πάλι σύμφωνα με τα benchmarks του The Verge, καταγράφει επιδόσεις ικανές να την κατατάξουν στο βασικό επίπεδο για gaming στα 4Κ.

Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν διανύουμε μια λογική περίοδο για τους αγοραστές GPU. Το Δεκέμβριο, οι πραγματικές τιμές αγοράς είχαν οδηγήσει την 3600 Τi με προτεινόμενη τιμή στα 400 δολάρια, την 3070 των 500 δολαρίων και την RX 6800 των 579 δολαρίων, στα 675, 819 και 841 δολάρια, αντίστοιχα. Κι όλα αυτά, πριν υποχρεώσουν οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ τις συνεργαζόμενες με τη Nvidia και AMD εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές λιανικής των προϊόντων τους. “Το ξέρουμε πως επικρατεί πανικός στην αγορά, κάνουμε ό,τι μπορούμε”, δηλώνει ο Νις Νιλανοτζανάν, στέλεχος του τομέα διαχείρισης προϊόντων της εταιρίας. Οι προσπάθειες για τις οποίες γίνεται λόγος περιλαμβάνουν όχι μόνο την αύξηση των αποθεμάτων στην ιστοσελίδα της AMD, αλλά και ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων για τις συνεργαζόμενες εταιρίες κατασκευής καρτών αλλά και τους κατασκευαστές πλήρων συστημάτων στην πορεία. Η AMD δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος των αποθεμάτων που θα διατεθούν μέσω της ιστοσελίδας της, όμως. Επίσης, διευκρινίζει πως δεν είναι σε θέση να ορίσει τις τιμές στις οποίες θα διαθέσουν τις υλοποιήσεις τους οι συνεργαζόμενες εταιρίες.

 

Ας υποθέσουμε, χάριν συζήτησης, πως η AMD καταφέρνει να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της, εξασφαλίζοντας διαθεσιμότητα περισσότερων κομματιών από ό,τι η Nvidia στο πρόσφατο ντεμπούτο της δικής της πρότασης. Στην περίπτωση αυτή, η RX 6700 XT θα μπορούσε να αποτελέσει μια δελεαστική επιλογή. Με 230 watt, 12GB video memory και 40 compute units (έναντι 60 της RX 6800 και 80 της ΡΧ 6800 ΧΤ), η AMD υπόσχεται πως θα μπορείτε να παίζετε όλους τους πρόσφατους τίτλους στα μέγιστα settings, σε ανάλυση 1440p. Με τη συνδρομή ενός αρκετά γρήγορου επεξεργαστή, η AMD εκτιμά πως θα μπορείτε να πιάνετε 212 fps στο Overwatch, 272 fps στο League of Legends και 360 fps στο Rainbow Six: Siege, επιδόσεις αρκετά υψηλές ώστε όσοι ασχολούνται με τα esports να δικαιολογήσουν την απόκτηση ορισμένων από τα ταχύτερα μόνιτορ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η AMD υποστηρίζει πως οι επιδόσεις της κάρτας θα είναι επαρκείς και για ray tracing στα 1440p.

  

Tα πρώτα benchmarks που παρουσίασε η εταιρία (βλ. παραπάνω γράφημα) εμφανίζουν την κάρτα να υπερβαίνει σε επιδόσεις τις 3070 και 3060 Τi της Nvidia, αν και όχι σε όλους τους τίτλους. Αξίζει να επισημάνουμε πως τα στοιχεία αυτά προέκυψαν αξιοποιώντας τη Smart Access Memory της AMD (γνωστή ως Resizable BAR), που ενισχύει τα frames, λειτουργία η οποία μόλις τώρα αρχίζει να αξιοποιείται από τις κάρτες γραφικών της Nvidia και σε γενικές γραμμές απαιτεί νεότερους επεξεργαστές προκειμένου να λειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, η AMD παράλληλα με την κυκλοφορία της νέας κάρτας ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει το Resizable BAR διαθέσιμο και για τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 3000, όχι μόνο εκείνους της σειράς Ryzen 5000.

Η νέα κάρτα θα απαιτεί δύο power connectors, ένα των 8 και ένα των 6 pin, ενώ ο χρονισμός της κάρτας αναμένεται κατά τι υψηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες της σειράς RX 6000, έως και τα 2424MHz. Διαθέτει memory bus 192-bit, σε σχέση με εκείνα των 256-bit που συναντάμε στις προηγούμενες κάρτες της σειράς 6000.

Προφανώς, θα χρειαστούν ανεξάρτητες δοκιμές για να εξακριβωθούν οι επιδόσεις της RX 6700 XT, όμως στην παρούσα φάση η διαθεσιμότητα είναι παράγοντας ύψιστης σημασίας, καθώς αυτή είναι που θα καθορίσει το πού θα κυμαίνεται η πραγματική τιμή της κάρτας, όταν αυτή θα καταστεί διαθέσιμη στους καταναλωτές. Η AMD υποστηρίζει πως η RX 6700 XT θα είναι διαθέσιμη στις 18 Μαρτίου σε υλοποιήσεις όλων των συνεργαζόμενων εταιριών, σε συvθέσεις 40 διαφορετικών εταιριών πώλησης πλήρων συστημάτων, καθώς και στην ιστοσελίδα της ίδιας η εταιρίας, ενώ αργότερα μέσα στην άνοιξη και στην πορεία του χρόνου θα κυκλοφορήσουν τα desktop της HP Omen 25L και 30L με τις κάρτες αυτές.

Ενώ η υλοποίηση που προτείνει η ίδια η AMD περιλαμβάνει δύο ανεμιστήρες, με τον ίδιο βασικό σχεδιασμό όπως οι RX 6800 και 6800 ΧΤ, φαίνεται πως οι περισσότερες συνεργαζόμενες εταιρίες επιλέγουν υλοποιήσεις με τρεις ανεμιστήρες. Συνήθως, η συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή αποτυπώνεται ανάλογα και στην τιμή.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η AMD δεν σχεδιάζει να περιορίσει τις επιδόσεις της RX 6700 XT στον τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως έκανε η Nvidia για το Ethereum, με την RTX 3060.  “Δεν είναι στις προθέσεις μας να περιορίσουμε τις δυνατότητες του προϊόντος κατ’ αυτό τον τρόπο”, διευκρίνισε η εταιρία αυτή την εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εικοσάλεπτη παρουσίαση της εταιρίας, στην οποία περιλαμβάνεται και μια πρώτη ματιά στο Resident Evil: Village με ray tracing, στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss