Η Microsoft εγκαινιάζει το νέο Bing, με ενσωματωμένο το ChatGPT και λειτουργίες AI

Εδώ και 13 χρόνια, η Microsoft προσπαθεί πείσει τον κόσμο να χρησιμοποιήσει το Bing, τη μηχανή αναζήτησής της, χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς του να παραμένει σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Τώρα, η εταιρεία επιστρατεύει όλα τα μέσα σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί καλύτερα τη Google. Σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Redmond στην οποία παρευρήθηκε το TechCrunch, η Microsoft ανακοίνωσε την από καιρό φημολογούμενη ενσωμάτωση του μοντέλου GPT-4 της OpenAI στο Bing, παρέχοντας μια εμπειρία τύπου ChatGPT μέσα στη μηχανή αναζήτησης της.

Η εταιρεία λανσάρει επίσης σήμερα μια νέα έκδοση του Edge browser, με τις νέες αυτές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης να βρίσκονται ενσωματωμένες στην πλαϊνή μπάρα.

Η νέα εμπειρία είναι διαθέσιμη από τώρα στο Bing, αλλά σε περιορισμένο κοινό ενώ για την πλήρη εμπειρία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στη λίστα αναμονής στο bing.gr/new.

Όπως αναμενόταν, το νέο Bing διαθέτει τώρα την επιλογή να ξεκινήσετε μια συνομιλία στη γραμμή εργαλείων του, η οποία στη συνέχεια σας μεταφέρει σε μια εμπειρία συνομιλίας που μοιάζει με το ChatGPT. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι ενώ το bot ChatGPT του OpenAI εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα που καλύπτουν μέχρι το 2021, η έκδοση του Bing είναι πολύ πιο ενημερωμένη και μπορεί να χειριστεί ερωτήματα που σχετίζονται με πολύ πιο πρόσφατα γεγονότα.

584958689_CleanShot2023-02-07at22_30.13@2x.jpg.aeaf5695ec27e96cad59a3d610bc0071.jpg

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, η ομάδα θέλει να παραμείνει πιστή στις αρχές της για την τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώρισε ότι, όπως και με κάθε νέα τεχνολογία, είναι σημαντικό να παραμείνει ενήμερη για τις δυνητικά αρνητικές συνέπειες. «Το θέμα είναι να έχουμε επίσης καθαρό μυαλό για τις ακούσιες συνέπειες κάθε νέας τεχνολογίας», δήλωσε. Τόνισε ότι η Microsoft επιθυμεί να χρησιμοποιεί τεχνολογία που ενισχύει την ανθρώπινη παραγωγικότητα και που είναι ευθυγραμμισμένη με τις ανθρώπινες αξίες.

Ο Nadella σημείωσε ακόμα ότι η τεχνολογία αυτή θα αναδιαμορφώσει «σχεδόν κάθε κατηγορία software» τονίζοντας ότι μια τέτοια τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το web. Κατά την άποψή του, κάθε αλληλεπίδραση με υπολογιστή στο μέλλον θα διαμεσολαβείται μέσω ενός agent. Το πρώτο στάδιο αυτού, τουλάχιστον για τη Microsoft, είναι η αναζήτηση.

Όπως σημείωσε ο Yusuf Mehdi της Microsoft, οι σημερινές μηχανές αναζήτησης εξακολουθούν να λειτουργούν πολύ καλά για ερωτήματα πλοήγησης και για ερωτήματα πληροφοριών, ζητώντας βασικά στοιχεία. Αλλά για πιο σύνθετα ερωτήματα (πχ. “μπορείτε να προτείνετε ένα πενθήμερο δρομολόγιο για την πόλη του Μεξικού;”), τα οποία αποτελούν το ήμισυ των σημερινών ερωτημάτων, οι σύγχρονες μηχανές αναζήτησης αποτυγχάνουν.

Όσον αφορά τις “νέες αποκρίσεις του Bing”, η Microsoft θα εμφανίζει τα αποτελέσματα που βασίζονται σε GPT σε ένα πλαίσιο στη δεξιά πλευρά της σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης. Αυτά θα εμφανίζονται όταν αναζητάτε γεγονότα στα οποία το Bing γνωρίζει την απάντηση.

Υπάρχει πάντως και μια εμπειρία που μοιάζει με αυτή του ChatGPT, για ερωτήσεις που είναι λίγο πιο ασαφείς και που δεν έχουν ακριβή απάντηση. Η άλλη σημαντική διαφορά που πιθανότατα θα παρατηρήσετε αμέσως είναι ότι το Bing θα προσπαθήσει περιστασιακά να σας προτρέψει και με δικές του ερωτήσεις και να σας προτείνει πιθανές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Το μοντέλο της Microsoft είναι σαφώς πολύ πιο ενημερωμένο σε σύγκριση με αυτό που προσφέρει σήμερα το ChatGPT. Αυτό περιλαμβάνει δεδομένα τιμών για παράδειγμα, ή τη δυνατότητα χρήσης πρόσφατων δεδομένων για ταξιδιωτικές συμβουλές και δρομολόγια ενώ θα σας γράψει ευχαρίστως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να μοιραστείτε αυτό το δρομολόγιο με την οικογένειά σας.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Bing και κάτι που πιθανότατα θα δούμε στα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία, είναι ότι η μηχανή αναζήτησης της Microsoft αναφέρει τις πηγές της και παραπέμπει σε αυτές σε μια ενότητα “μάθετε περισσότερα” στο τέλος των απαντήσεών της. Κάθε αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει επίσης μια επιλογή feedback για να αφήνει ο χρήστης το σχόλιό του για την όλη εμπειρία.

image.png.1306a8bea3018a8e52bfd68fbccdd9d0.png

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η παραδοσιακή έκδοση του Bing που βασίζεται στα links, παραμένει ενεργή και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (λέμε τώρα) όπως ακριβώς και πριν, όμως τώρα είναι ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι χρησιμοποιεί μια νέα έκδοση του GPT που είναι σε θέση να παρέχει πιο σχετικές απαντήσεις, να τις σχολιάζει και να παρέχει επικαιροποιημένα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα παρέχει μια ασφαλέστερη εμπειρία χρήσης. Το μοντέλο αυτό το ονομάζει Prometheus. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η Microsoft εδώ, είναι να παίρνει τα μοντέλα του OpenAI και στη συνέχεια να «τυλίγει» το Prometheus και άλλες τεχνολογίες του Bing γύρω από αυτό.

Η Microsoft έχει προφανώς μια πολύ στενή σχέση με την OpenAI. Μετά την αρχική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επενδύσει ακόμη περισσότερα και θα επεκτείνει τη συνεργασία της με το OpenAI, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε στη σημερινή ανακοίνωση. Και ενώ το Bing ήταν πάντα μια ικανή μηχανή αναζήτησης τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, δεν συνάντησε ποτέ πραγματική επιτυχία εκτός Αμερικής όπου η Google είναι καλύτερη. Το ChatGPT ίσως αποτελέσει την αφορμή για τη μετάβαση για πολλούς χρήστες, τουλάχιστον μέχρι η Google να διαθέσει τον ανταγωνιστή της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαφημίσεις που να εμφανίζονται στο νέο Bing με τη λειτουργία συνομιλίας του ChatGPT, αλλά η Microsoft σημείωσε ότι θα αξιοποιήσει στο μέλλον αυτές τις δυνατότητες μέσω διαφημίσεων. Σε αντίθεση με τη Google, η Microsoft δεν έχει να προστατεύσει μια τεράστια διαφημιστική αυτοκρατορία, οπότε η εταιρεία είναι πιθανότατα πρόθυμη να παραιτηθεί από κάποια έσοδα προκειμένου να πάρει μερίδιο αγοράς από τη Google, η οποία ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν το Bard, το δικό της AI chatbot. Η Google, ωστόσο, δεν έχει προσφέρει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί και θα ενσωματώνεται το Bard στην εμπειρία αναζήτησης της, κάτι που θα δούμε σήμερα στην προγραμματισμένη παρουσία. 

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss