Η Neuralink λαμβάνει άδεια για την έναρξη δοκιμών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους

Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση των BCIs σε ευρύ φάσμα ιατρικών και θεραπευτικών εφαρμογών που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων και τραυματισμών του νωτιαίου μυελού (SCI), τον έλεγχο προσθετικών οργάνων, έως την ικανότητα “να επαναφέρουμε αναμνήσεις ή να τις κατεβάζουμε σε ρομπότ” όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Neuralink, Elon Musk, το 2020. Τα BCIs ουσιαστικά μεταφράζουν τις αναλογικές ηλεκτρικές ώσεις του εγκεφάλου σας (που παρακολουθούνται με τη χρήση λεπτών ηλεκτροδίων που έχουν τοποθετηθεί με λεπτό νήμα σε αυτή τη φαιά ουσία) σε ψηφιακά 1 και 0 που “καταλαβαίνουν” οι υπολογιστές. Δεδομένου ότι το εν λόγω BCI πρέπει να εγκατασταθεί με χειρουργική παρέμβαση στο μυαλό του ασθενούς, ο FDA -οποίος ρυθμίζει τέτοιες τεχνολογίες- απαιτεί από τις εταιρείες να διεξάγουν αυστηρές δοκιμές ασφαλείας προτού δώσει την έγκρισή του για εμπορική χρήση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο FDA απέρριψε την αίτηση της Neuralink για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους, εν μέρει λόγω όλων των πειραματόζωων που πέθαιναν συνεχώς μετά την εμφύτευση του πρωτότυπου BCI. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters τον Δεκέμβριο, περισσότερα από 1.500 ζώα είχαν θανατωθεί κατά την ανάπτυξη του Neuralink BCI από το 2018. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ξεκίνησε έκτοτε έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς.  

Η επιφυλακτικότητα του FDA γεννήθηκε επίσης από τις ανησυχίες σχετικά με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της διεπαφής όταν εμφυτεύεται σε ανθρώπους. “Οι σημαντικότερες ανησυχίες του οργανισμού για την ασφάλεια αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και τα ερωτήματα σχετικά με το αν και πώς μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός”, δήλωσαν τον Μάρτιο στο Reuters νυν και πρώην εργαζόμενοι της Neuralink.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss