Η Revolut επιβάλει φραγή στη διαπραγμάτευση μετοχών της GameStop

Η εφαρμογή απέδωσε  την κίνηση αυτή στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τη DriveWealth

Η βρετανική Revolut δεν επέτρεπε από χθες, 2 Φεβρουαρίου, νέες αγορές μετοχών της εταιρίας εμπορίας βιντεοπαιχνιδιών GameStop, η οποία εδρεύει στο Τέξας, καθώς και της AMC, αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών. Με ανακοίνωσή της, απέδιδε την κίνηση αυτή στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την εταιρία που τους παρέχει μέρος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας για τη λειτουργία της εφαρμογής, την αμερικανική DriveWealth, LLC.

Η DriveWealth, η οποία εδρεύει στο Νιού Τζέρσεϊ, αποτελεί βασικό συνεργάτη πολλών από τις χρηματιστηριακές και τραπεζικές εφαρμογές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων τη Revolut, τη MoneyLion και τη Unifimoney. Η αμερικανική εταιρία βοηθά αυτές τις πλατφόρμες να διαχειρίζονται το πολυσύνθετο περιβάλλον των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τους παρέχει με δημοφιλή επενδυτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα συναλλαγές χωρίς προμήθεια και αγοραπωλησίες κλασμάτων μετοχών.

Δεν είναι σαφές, πάντως, το κατά πόσο η DriveWealth έφραξε τις συναλλαγές που αφορούν μετοχές της Nokia, της Blackberry και άλλων εταιριών που ωφελήθηκαν από την απρόσμενη εκτίναξη της χρηματιστηριακής τους αποτίμησης, αποτέλεσμα της δραστηριότητας χρηστών που συντονίζουν τις κινήσεις τους μέσω του Reddit, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε ως αντίδραση στους διαχειριστές αντισταθμιστικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εφαρμογές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην αγοραπωλησία αυτών των μετοχών, κίνηση η οποία οδήγησε σε καταγγελίες, μεταξύ των οποίων ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και ότι οι διαχειριστές των αντισταθμιστικών κεφαλαίων άσκησαν πιέσεις στις πλατφόρμες αγοραπωλησιών, προκειμένου να σταματήσουν τις μαζικές τοποθετήσεις.

Η GameStop ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την αποτίμησή της να κυμαίνεται στα 20 δολάρια ανά μετοχή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στα 85 δολάρια ανά μετοχή. Την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει κάποια στιγμή ακόμη και στα 469 δολάρια. Αυτή η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή της μετοχής μιας εταιρίας λιανεμπορίου βιντεοπαιχνιδιών υποχρέωσε επενδυτές της Wall Street και παράγοντες που είχαν προκαταλάβει την πτωτική πορεία της μετοχής να αγοράσουν ξανά τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μετρούν δισεκατομμύρια σε απώλειες.

Όμως, καθώς όλο και περισσότερες πλατφόρμες δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράσουν τις συγκεκριμένες μετοχές, οι χρήστες του Reddit που είχαν συρρεύσει στο WallStreetBets προκειμένου να αποκτήσουν μέρος των μετοχών μετρούν επίσης απώλειες, με τη σειρά τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα πως ερευνά τις πρόσφατες, θεαματικές εκτινάξεις της αποτίμησης μετοχών για τις οποίες είχαν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια σε αναμενόμενη πτώση τους, ως αποτέλεσμα της δράσης ομάδων μικροεπενδυτών που συντόνιζαν τις κινήσεις τους μέσω του Reddit.

Η Επιτροπή ερευνά τη δραστηριότητα προκειμένου να αποκαλύψει τυχόν καταστάσεις που θα προκαλούσαν αστάθεια στη χρηματαγορά και να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρξε συνειδητή χειραγώγηση ή κακόπιστες προθέσεις ευρύτερα στις χρηματαγορές.

Εκτός αυτού, η υπηρεσία αξιολογεί τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις εφαρμογές και τις διαδικτυακές πλατφόρμες αγοραπωλησιών, οι οποίες κάποια στιγμή έφραξαν τις συναλλαγές που αφορούσαν τις περιζήτητες μετοχές της GameStop καθώς και αρκετών άλλων εταιριών που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε δυσχερή θέση.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss