Η SEC μηνύει την Coinbase επειδή λειτουργεί ως χρηματιστής χωρίς να έχει άδεια

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μήνυσε την Coinbase, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ. Η SEC ισχυρίζεται ότι η Coinbase λειτουργούσε ως μη εγγεγραμμένο εθνικό χρηματιστήριο αξιών, ως χρηματιστής καθώς και ως clearing agency. Η SEC σημειώνει ότι οι χρηματιστές, τα χρηματιστήρια και οι εταιρείες εκκαθάρισης συνήθως διαχωρίζονται στις παραδοσιακές αγορές κινητών αξιών, αλλά δήλωσε ότι η Coinbase “διασταύρωσε” τις υπηρεσίες τους.

Ο οργανισμός ισχυρίστηκε ότι με την αποτυχία της να εγγραφεί ως χρηματιστής, εθνικό χρηματιστήριο αξιών ή clearing agency, η Coinbase εμπόδισε τους επενδυτές να έχουν δικλείδες προστασίας. Αυτές περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις της SEC, διασφαλίσεις κατά της σύγκρουσης συμφερόντων και απαιτήσεις τήρησης αρχείων. Ο οργανισμός υποστήριξε ότι η Coinbase δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για καμία από τις ισχύουσες εξαιρέσεις από την καταχώριση για καμία από τις τρεις λειτουργίες. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι αποκόμισε δισεκατομμύρια δολάρια από αμοιβές συναλλαγών “διευκολύνοντας παράνομα την αγορά και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης” τουλάχιστον από το 2019.

«Απλώς δεν μπορείτε να αγνοείτε τους εποπτικούς κανόνες επειδή δεν σας αρέσουν ή επειδή θα προτιμούσατε διαφορετικούς: οι συνέπειες για το επενδυτικό κοινό είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε σε δήλωσή του ο Gurbir S. Grewal, διευθυντής του Τμήματος Επιβολής της SEC. «Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία μας, η Coinbase είχε πλήρη επίγνωση της εφαρμογής των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά αρνήθηκε εσκεμμένα να τους ακολουθήσει. Ενώ οι υπολογισμένες αποφάσεις της Coinbase μπορεί να της επέτρεψαν να βγάλει δισεκατομμύρια, το έκανε εις βάρος των επενδυτών, στερώντας τους την προστασία που δικαιούνται».

Τον περασμένο Ιούλιο αναφέρθηκε ότι η SEC διερευνούσε την Coinbase ως προς το αν η εταιρεία πωλούσε παράνομα μη εγγεγραμμένους τίτλους. Όπως σημειώνουν οι New York Times, η είδηση της καταγγελίας της υπηρεσίας έρχεται την ίδια ημέρα που ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Coinbase, Paul Grewal, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου σε σχέση με ένα νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εισαγωγή ορισμένων κανονισμών για τα κρυπτονομίσματα.

Τον Μάρτιο, η Coinbase δήλωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την SEC ότι το προσωπικό του οργανισμού είχε διαπιστώσει πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών, αλλά δεν της δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες. Η εταιρεία ισχυρίστηκε επίσης ότι “υπέβαλε πολλαπλές προτάσεις στην SEC σχετικά με την εγγραφή κατά τη διάρκεια μηνών, σε όλες τις οποίες η SEC αρνήθηκε τελικά να ανταποκριθεί”.

Τη Δευτέρα, η SEC κατέθεσε 13 κατηγορίες κατά της Binance και του διευθύνοντος συμβούλου της, Changpeng Zhao. Ο οργανισμός ισχυρίστηκε ότι η Binance παρέκαμψε τα δικά της μέτρα συμμόρφωσης και είπε ψέματα στους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές. Η SEC ισχυρίστηκε επίσης ότι η Coinbase χειρίστηκε λανθασμένα τα κεφάλαια των πελατών. Επιπλέον, η υπηρεσία εμπλέκεται στην υπόθεση της κυβέρνησης κατά του ιδρυτή και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της FTX, Sam Bankman-Fried.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss