Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού τάχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, στηρίζοντας έτσι την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που αιτήθηκε την άρση προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

«Ακούμε από την Ευρώπη μια ιδέα που, κατά τη γνώμη μου, αξίζει την προσοχή μας, δηλαδή, να καταργήσουμε εντελώς τις πατέντες από τα εμβόλια κατά του Covid-19. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες» δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προέτρεψε μάλιστα την αντιπρόεδρο και την ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι «όπως έχω πει πολλές φορές, δεν πρέπει να προσανατολιζόμαστε στο πώς να εξαγάγουμε το μέγιστο κέρδος, αλλά στο πώς να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων».

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόταση, αν υλοποιηθεί, αναμένεται να ωφελήσει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής των εμβολίων και θα τα καταστήσει περισσότερο προσβάσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύσταση του μηχανισμού COVAX για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, οι φτωχότερες χώρες, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν λιγότερο από το 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων.