Ιδέες για να οργανώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου!

Η ακαταστασία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ενός νοικοκυριού.Όταν μιλάμε για την κουζίνα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να μη βρίσκεις το σωστό αντικείμενο όταν το χρειάζεσαι! Σήμερα θα σου δείξω τους πιο έξυπνους τρόπους για να οργανώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας, ώστε να είναι όμορφα και λειτουργικά!

Δε χρειάζεται καν να έχεις μια γιγάντια κουζίνα με άπειρα ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους! Υπάρχουν φανταστικές ιδέες για κάθε σπίτι, ακόμη και αν έχει την πιο στενόχωρη κουζίνα.

Πώς να ταξινομήσεις τα αντικείμενα στην κουζίνα σου!

1. Δοχεία με αεροστεγές κλείσιμο ή καλαθάκια

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γλιτώσεις χώρο από τα ντουλάπια σου. Αντί να έχεις πολλές συσκευασίες εμπορίου για το κάθε είδος από όσπρια, δημητριακά, αλεύρι, κλπ, προμηθεύσου  βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

Έτσι, θα οργανώσεις ανά κατηγορία τα βάζα σου. Σε ένα ντουλάπι μπορείς να έχεις όλα τα δοχεία με όσπρια. Σε άλλο τα δημητριακά, κλπ. Μια πρακτική λύση είναι να βάλεις ετικέτες με το τι περιλαμβάνει κάθε βάζο, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.

βάζα με αεροστεγές κλείσιμο

βάζα με αεροστεγές κλείσιμο

βαζάκια με ονόματα τροφίμων

βαζάκια με ονόματα τροφίμων

καλαθάκια με διάφορα τρόφιμα

καλαθάκια με διάφορα τρόφιμα

2. Ομοιόμορφα βαζάκια για μπαχαρικά

Με παρόμοιο τρόπο, μπορείς να οργανώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου ως προς τα μπαχαρικά. Σε αυτή την περίπτωση, σου προτείνω να βρεις ομοιόμορφα διαφανή βαζάκια, κατά προτίμηση με μικρές τρυπούλες στο καπάκι.

Δες επίσης: 8 Μοναδικές ιδέες αποθήκευσης για την κουζίνα!

Έτσι δε θα χρειάζεται καν να τα ανοίξεις για να ρίξεις στο φαγητό σου. Πέρα από λειτουργικότητα, σου εξασφαλίζει μια φανταστική εικόνα με χρώματα στην κουζίνα σου. Σίγουρα, με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις όρεξη να δημιουργήσεις μαγειρεύοντας!

μπαχαρικά σε τάξη

μπαχαρικά σε τάξη

ομοιόμορφα βαζάκια με μπαχαρικά

ομοιόμορφα βαζάκια με μπαχαρικά

3. Θήκες για μαχαίρια

Μια πολύ όμορφη λύση είναι να ταξινομήσεις τα κοφτερά σου μαχαίρια με ειδικές θήκες. Στην αγορά υπάρχουν επιτραπέζιες κατασκευές με πολλές θήκες, ώστε να τα έχεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου.

Μια ακόμη πιο στυλάτη και εργονομική λύση είναι αυτή που θα δεις στη φωτογραφία. Ένα πολύ στενό συρτάρι κουζίνας, που έχει ενσωματωμένη θήκη για μαχαίρια! Με αυτόν τον τρόπο, τα έχεις και σε πρώτη ζήτηση, χωρίς να ψάχνεις πού υπάρχει ένα κοφτερό μαχαίρι στο σπίτι! Ακόμη κι αν δε βρεις έτοιμη στην αγορά, είναι πολύ εύκολο να σου την κατασκευάσουν στα μέτρα που θες.

4. Μπάρα & θήκες για τα καθαριστικά κουζίνας

Η κουζίνα ίσως είναι και το σημείο του σπιτιού που καθαρίζουμε πιο τακτικά. Σε καθημερινή βάση! Πέρα από αισθητικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας και υγείας. Το αιώνιο πρόβλημα είναι πώς να έχουμε εύκολα προσβάσιμα τα καθαριστικά της κουζίνας, χωρίς να φαίνονται.

Δες επίσης: 10 Tips για να εξοικονομήσεις χώρο σε μικρή κουζίνα!

Μια φανταστική λύση είναι να εκμεταλλευτείς το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη. Ζήτησε από κάποιον να σου ενσωματώσει μία οριζόντια μπάρα από τη μία άκρη του ντουλαπιού στην άλλη. Έτσι, θα μπορείς να “κρεμάς” τα μπουκάλια με τα καθαριστικά από την μπάρα. Μπορείς, ακόμη, να κολλήσεις πλαστική θήκη στην πόρτα του ντουλαπιού για τα βουρτσάκια σου. Τέλος, έναν γάντζο με βεντούζα για τα γάντια σου.

καθαριστικά κουζίνας

καθαριστικά κουζίνας

βέργα με καθαριστικά κουζίνας

βέργα με καθαριστικά κουζίνας

5. Κατασκευές για κατσαρόλες/ταψιά/τηγάνια

Τις ακόλουθες 3 λύσεις εγώ τις ερωτεύτηκα! Ζήτα από έναν μαραγκό να σου φτιάξει μια ξύλινη κατασκευή με εγκοπές. Στις εγκοπές θα βάλει ξύλινα διαχωριστικά κάθετα. Έτσι, μπορείς να αποθηκεύεις τα μεγάλα ταψιά σου κάθετα, αντί να γεμίζεις το εσωτερικό του φούρνου ή τα ντουλάπια σου με αυτά!

ταψιά κάθετα

ταψιά κάθετα

Για τις κατσαρόλες, μπορείς να βρεις μεταλλικές συρταρωτές κατασκευές. Θα μπορείς να αποθηκεύεις τη μία κατσαρόλα μες στην άλλη. Θα ανοίγεις ένα ντουλάπι, θα σέρνεις στα ροδάκια τη μεταλλική βάση και θα έχεις μπροστά σου όλες σου τις κατσαρόλες!

συρταρωτό ντουλάπι με κατσαρόλες

συρταρωτό ντουλάπι με κατσαρόλες

Το αγαπημένο μου όλων είναι αυτή η επίσης συρταρωτή κατασκευή με τσιγκελάκια. Μπορείς να κρεμάς τα τγάνια σου κατά μέγεθος. Και αυτή η λύση μπορεί να φτιαχτεί είτε από μαραγκό είτε και από κάποιον που ασχολείται ερασιτεχνικά με κατασκευές. Είναι πανεύκολη και πολύ φθηνή ως προς τα υλικά της.

τηγάνια σε τσιγκελάκια

τηγάνια σε τσιγκελάκια

6. Αυτοσχέδια κάβα σε συρτάρι

Αν σου αρέσει να έχεις μπουκάλια με κρασί ή άλλα ποτά στο σπίτι, αυτή την ιδέα θα τη λατρέψεις! Κάποιες από εμάς δεν έχουμε αρκετό χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας μας για να αποθηκεύσουμε όλα τα ποτά. Ούτε άλλο σημείο στο σπίτι για να τα τακτοποιήσουμε.

Δες επίσης: 5 Υπέροχες ιδέες διακόσμησης για μοντέρνα κουζίνα!

Μπορείς να φτιάξεις μια αυτοσχέδια κάβα σε ένα κοντό, χαμηλό συρτάρι της κουζίνας σου. Συγκεκριμένα, θα τοποθετήσεις εναλλάξ τα μπουκάλια μία με το πώμα προς τα εσένα, μία προς τα μέσα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα χωρέσουν πολύ περισσότερα. Κάθε φορά που θα έχεις καλεσμένο θα βλέπεις εύκολα τί έχεις στο απόθεμα!

κάβα ποτών σε συρτάρι

κάβα ποτών σε συρτάρι

7. Μίνι αποθήκη για το απόθεμα

Το πιο συχνό μας λάθος είναι ότι παίρνουμε διπλές ή τριπλές ποσότητες από τρόφιμα, ώστε να έχουμε “απόθεμα”. Αυτό, από μία άποψη είναι καλό, γιατί είναι δύσκολο να ξεμείνεις από κάτι. Το κακό είναι ότι όλα αυτά τα έξτρα πράγματα φορτώνουν και πνίγουν τα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Μια φανταστική λύση είναι να φτιάξεις ένα μικρό “αποθηκάκι” μες στο σπίτι με τα αποθέματα για τα υλικά και τα τρόφιμά σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις σε ένα μικροσκοπικό δωματιάκι του σπιτιού που σου περισσεύει. Εναλλακτικά, βρες ενα σημείο της κουζίνας και τοποθέτησε μια ραφιέρα με πολλά ράφια.

Έτσι, αντί να έχεις όλα αυτά τα περίσσια πράγματα στα ντουλάπια σου, θα έχεις μόνο όσα χρειάζεσαι. Κάθε φορά που σου τελειώνει ένα είδος από τα ντουλάπια σου, θα πηγαίνεις στην αυτοσχέδια αποθήκη και θα το αντικαθιστάς! Τέλειο;

αποθήκη σπιτιού με απόθεμα

αποθήκη σπιτιού με απόθεμα

αποθήκη με έξτρα τρόφιμα σπιτιού

αποθήκη με έξτρα τρόφιμα σπιτιού

8. Διαχωρισμός τάπερ-καπάκια

Ο εφιάλτης της κάθε νοικοκυράς είναι να μη βρίσκει ολοκληρωμένο τάπερ! Να έχει δηλαδή καπάκι από άλλο τάπερ και να μην μπορεί να βρει το σωστό. Ειδικά όταν με τα πολλά χρόνια, μαζευόνται πολλά τάπερ στην κουζίνα.

Δες επίσης: 14 Ιδέες διακόσμησης με πλακάκια για την κουζίνα σου!

Σου προτείνω να αφιερώσεις ένα από τα συρτάρια σου που έχουν μεγαλύτερο βάθος στο να οργανώσεις τα τάπερ σου. Η πιο πρακτική λύση είναι να χωρίσεις το σκεύος από το καπάκι, αφού πρώτα τα ταξινομήσεις ανά μέγεθος. Μπορείς να βάλεις και διαχωριστικά ανάμεσά τους για μεγαλύτερη ευκολία.

οργάνωση ντουλάπια κουζίνας τάπερ

οργάνωση ντουλάπια κουζίνας τάπερ

Μοίρασε την αγάπη σου εαν βρήκες το άρθρο ενδιαφέρον πατώντας στη καρδούλα.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss