«Κίτρινα Τρελά Μυρμήγκια» πλημμυρίζουν την Αυστραλία | in.gr

Ένα από τα πλέον χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο απειλεί να εξαπλωθεί στους υγρούς τροπικούς του Κούινσλαντ της Αυστραλίας, μια περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Μόνη ελπίδα για τη διάσωσή της η παρέμβαση της πολιτείας και των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, προειδοποιούν οι οικολόγοι.

Τα «Κίτρινα Τρελά Μυρμήγκια», τα οποία εκλύουν μυρμηκικό οξύ και μπορούν να δημιουργήσουν υπερ-αποικίες παραγκωνίζοντας τα ντόπια είδη, αποτελούν από καιρό πρόβλημα για το βόρειο τμήμα της χώρας, έχοντας ήδη πλήξει την περιοχή Κερνς, που επίσης ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μοναδικά είδη σε κίνδυνο

Τώρα ομάδα εργασίας που εργάζεται για το Συμβούλιο Χωροκατακτητικών Ειδών έχει ανακαλύψει νέα αποικία που απέχει λιγότερα από 5 χιλιόμετρα από προστατευμένα εθνικά πάρκα, που είναι διάσημα επειδή φιλοξενούν είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ο οργανισμός απηύθυνε επιστολή στην ομοσπονδιακή υπουργό περιβάλλοντος, Σούσαν Λέι, και στον υπουργό γεωργίας του Κουίνσλαντ, Μαρκ Φούρνερ, τον περασμένο μήνα, ζητώντας τους να χρηματοδοτήσουν από κοινού πρόγραμμα διαχείρισης ή εξόντωσης του παρασίτου.

Έλλειψη πόρων

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Άντριου Κοξ, έγραψε ότι σημαντικές προστατευόμενες περιοχές απειλούνται εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων και την έλλειψη επαρκών πόρων για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποτροπή της εξάπλωσης των αποικιών.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επείγουσα», δήλωσε ο Κοξ. «Χρειαζόμαστε την επιβολή ελέγχου κυκλοφορίας, όμως αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν οι πόροι».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η περιοχή που έχει κατακλυστεί από τα μυρμήγκια βρίσκεται κοντά σε σημείο με «εξαιρετικά ενδημικά είδη», όπως μοναδικούς βατράχους και σαύρες, αλλά και ένα σαλιγκάρι που δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Μία αποικία βρίσκεται πολύ κοντά στη μοναδική τοποθεσία στον κόσμο που φιλοξενεί το γκέκο Gulbaru, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαφάνιση.

Τα χωροκατακτητικά είδη εισβάλλουν σε βλάστηση και κήπους και μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα μέσα από διαδικασίες όπως η μετακίνηση χώματος ή η μεταφορά και απόρριψη απορριμμάτων από κήπους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Χωροκατακτητικών Ειδών, είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικές εργασίες για τη διαχείριση της εισβολής. Όμως οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν χρόνια πριν καθιστούν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αδύνατη.

Εκπρόσωπος της Λέι δήλωσε ότι εξετάζει την επιστολή και θα εποπτεύσει την απάντηση της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ.

Τα αιτήματα του Συμβουλίου απαιτούν 30 εκατ. δολάρια σε βάθος δέκα ετών, ενώ τα κίτρινα τρελά μυρμήγκια έχουν χαρακτηριστεί «μη εξαλείψιμα».

Πηγή: www.theguardian.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss