Κατάθεση πινακίδων: Μέχρι πότε μπορείτε να δηλώσετε ακινησία – Τα πρόστιμα

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίες του οχήματός τους και να υποβάλουν δήλωση ακινησίας. 

Η δήλωση αυτή γίνεται ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr και χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη Φορολογική Αρχή.

Όπως επισημαίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να έχει ο κάτοχος έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται μεν δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας.

Ενώ, σε όσους βρεθούν να κυκλοφορούν το όχημα παρότι το έχουν δηλώσει σε ακινησία, θα επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα 10.000 – 30.000 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, περισσότερες από 176.000 είναι οι επισκέψεις των φορολογούμενων στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή και ήδη 50.000 ΑΦΜ έχουν κάνει χρήση της πλατφόρμας και από αυτούς άνω των 25.000 έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία το όχημα τους. Παράγοντες της ΑΑΔΕ καλούν τους πολίτες να σταματήσουν τις επισκέψεις στις εφορίες για την παράδοση πινακίδων, καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία επιβάλλεται, πλέον, μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα εάν το όχημα έχει κλαπεί.

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων, η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε έναν χρηστικό οδηγό με 11 ερωτήσεις – απαντήσεις.

1. Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

2. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια ΔΟΥ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

3. Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss