Καταλύτης για την ανάπτυξη η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση κεφαλαίων με στόχο τη χρηματοδότηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων είναι η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Παράληλλα, καταλυτικός είναι ο ρόλος του νέου πτωχευτικού που επιταχύνει τις διαδικασίες πτώχευσης ή συνολικής ρύθμισης των χρεών.

Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα ανώτατων τραπεζικών στελεχών και επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που συμμετείχαν στο Fin Forum 2021.

Ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Cepal Greece, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Όπως εξήγησε, οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα νέα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί αυξάνουν το βάθος της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συναλλαγή Project Galaxy της Alpha Bank που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και το μετασχηματικό της Alpha Bank προκειμένου να προχωρήσει πιο αποτελεσματικό σε έναν βασικό πυλώνα του σχεδίου της που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, με τις συνεχιζόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που επιτελείται στην εξυγίανση από την «κληρονομιά» των κόκκινων δανείων η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος για να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss