Κετογονική Δίαιτα

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά με μια ματιά της κετογονικής δίαιτας;

Η Κετογονική Δίαιτα πρόκειται για ένα αρκετά αμφιλεγόμενο πρότυπο δίαιτας που προβληματίζει πολλούς για το εάν ωφελεί τόσο διατροφικά όσο και στην υγεία.

Τί είναι η «Κετογονική Δίαιτα»;

Είναι ένα μοντέλο δίαιτας που προϋποθέτει την κατανάλωση λίπους, κυρίως κορεσμένου, αλλά και τον περιορισμό του υδατάνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα το πλάνο μας, σύμφωνα με την δίαιτα πρέπει να αποτελείται από 75% λιπαρά, 20% πρωτεΐνη και μόνο 5% υδατάνθρακες. Αντίστοιχα υπάρχει και η κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με τα εξής ποσοστά: 60% λιπαρά, 35% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες, όπου πρόκειται για το ίδιο μοντέλο με περισσότερη πρωτεΐνη στο πρόγραμμά μας.

Πώς λειτουργεί;

Αρχικά ας σημειωθεί πως οι υδατάνθρακες αποτελούν την σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Το μυϊκό μας σύστημα καίει τους υδατάνθρακες έτσι ώστε να καλυφθούν οι ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού αλλά και να βγουν εις πέρας οι απαραίτητες δραστηριότητες, πχ κάποια μορφή άσκησης. Όταν περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη υδατανθράκων, όπως συμβαίνει με την κετογονική δίαιτα, ο οργανισμός μας αναγκάζεται να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επομένως περιορίζοντας την πρόσληψη τους, ο μεταβολισμός μας στρέφεται στην καύση λίπους για ενέργεια – μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται “κέτωση”.

Πλεονεκτήματα:

  • Ένα αρκετά σημαντικό πλεονέκτημα της κετογονικής δίαιτας φαίνεται να είναι η αύξηση της «καλής» χοληστερόλης, HDL, καθώς αποφεύγεται η κατανάλωση των ακόρεστων λιπών που οδηγούν στην LDL χοληστερόλη άρα και η εμφάνιση διάφορων προβλημάτων υγείας π.χ. αθηροσκλήρωση.
  • Ρυθμίζει την γλυκόζη. Με την κατανάλωση υδατανθράκων, το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για την απορρόφηση και την αποθήκευση της γλυκόζης με την μορφή γλυκογόνου. Έτσι, με την μείωση τους ο οργανισμός μας δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση για παραγωγή ινσουλίνης, διατηρώντας το σάκχαρο στο αίμα πιο σταθερό.
  • Περιλαμβάνει την κατανάλωση του ελαιόλαδου, των ξηρών καρπών, των λαχανικών και της πρωτεΐνης όπως του ψαριού, τρόφιμα πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.
  • Απαγορεύει τα γλυκά, τα αναψυκτικά καθώς και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Μείωση του βάρους.

Μειονεκτήματα:

  • Μπορεί να φέρει αίσθημα κόπωσης, καθώς οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
  • Μείωση απόδοσης σε συγκεκριμένα αθλήματα καθώς περιορίζεται η παραγωγή ινσουλίνης άρα και η αποθήκευση γλυκόζης, ένζυμο απαραίτητο για την άσκηση και την απόδοση του αθλητή.
  • Η αισθητή μείωση του υδατάνθρακα δεν σχετίζεται άμεσα με την απώλεια ή πρόσληψη βάρους.
  • Περιλαμβάνονται και λίπη όπως βούτυρο, λιπαρά κρέατα και τηγανιτά.
  • Επιπλέον, περιορίζεται και η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων και φρούτων.
  • Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως Β1, Β2, Β3, μαγνήσιο και φυτικών ινών.
  • Τέλος, παρατηρούνται αυξημένη πείνα, προβλήματα ύπνου, ναυτία και πεπτική δυσφορία.

Εν κατακλείδι, η κετογονική δίαιτα μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ζυγαριά μεν, αλλά μπορεί να διαταράξει την λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί, λοιπόν, μια δίαιτα που απαιτεί προσήλωση στον στόχο από τον ενδιαφερόμενο και την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση του διαιτολόγου.

Πηγές:

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss