Κομισιόν: Στο πλευρό των ΛΟΑΤΚΙ με στοχευμένες δράσεις κατά των διακρίσεων

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Την πρώτη κοινοτική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, κουίρ και ίντερσεξ) και την εγγύηση της ισότητας στην πράξη παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ε.Ε. όσον αφορά την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, το 2019 το 43% των ατόμων αυτών απάντησε ότι αισθάνεται πως υφίσταται διακρίσεις. Μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν 6 μονάδες ψηλότερο σε σχέση με το 2012.

Η στρατηγική αντιμετωπίζει τις ανισότητες και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, καθορίζοντας μια σειρά στοχευμένων δράσεων για τα επόμενα 5 χρόνια, οι οποίες εστιάζονται στα εξής: αντιμετώπιση των διακρίσεων, διασφάλιση της ασφάλειας, οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, ηγετικός ρόλος στο αίτημα υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, ορισμένες από τις βασικές δράσεις που περιγράφονται στη στρατηγική περιλαμβάνουν:

-Αντιμετώπιση των διακρίσεων: Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έως το 2022 έκθεση-απολογισμό σχετικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την ισότητα της απασχόλησης. Σε συνέχεια της έκθεσης θα υποβάλει προτάσεις για νομοθετικές πράξεις, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου των φορέων ισότητας.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει ειδικά τον κίνδυνο μεροληψίας και διακρίσεων, ο οποίος είναι εγγενής στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

-Διασφάλιση της ασφάλειας: Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2021 πρωτοβουλία για την επέκταση του καταλόγου των «εγκλημάτων της Ε.Ε.», ώστε να συμπεριλάβει τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους, μεταξύ άλλων όταν στοχοποιούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Επιπλέον, θα παράσχει ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, της ρητορικής μίσους και της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

-Προστασία των δικαιωμάτων των οικογενειών «ουράνιο τόξο»: Λόγω των διαφορών στις εθνικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών-μελών, οι οικογενειακοί δεσμοί μπορεί να μην αναγνωρίζονται πάντοτε όταν οι οικογένειες «ουράνιο τόξο» (γονείς ΛΟΑΤΚΙ άτομα) διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρωτοβουλία για την αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα και θα διερευνήσει πιθανά μέτρα για τη στήριξη της αμοιβαίας αναγνώρισης ομόφυλων σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss