Κορoνοϊός – Ιταλία: «Δεν θα δώσουμε δεύτερη δόση Pfizer σε όσους έκαναν AstraZeneca»

O Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, αποφάσισε να μην εφαρμόσει προς το παρόν τις οδηγίες της κυβέρνησης της Ρώμης σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Όπως έκανε γνωστό ο Ντε Λούκα, σε όποιον κάτοικο της Καμπανίας έχει ήδη χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού με Astrazeneca, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος με σκεύασμα της Pfizer.

Το όλο θέμα προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο μιας δεκαοκτάχρονης κοπέλας η οποία έπασχε από θρομβοπενία και είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca.

H κυβέρνηση Ντράγκι, μετά τη γνωμοδότηση συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών, αποφάσισε ότι στο εξής το εμβόλιο Astrazeneca θα χορηγείται μόνον σε πολίτες 60 ετών και άνω. Παράλληλα, οι Ιταλοί μικρότερης ηλικίας που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με Astrazeneca, θα ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό κύκλο με Pfizer ή Μοderna.

Από την Νάπολη, όμως, ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα απάντησε ότι στην περιοχή του, θα ισχύσουν διαφορετικοί κανόνες: σταματά οριστικά, δηλαδή, η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ενώ μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω διαλευκάνσεις και διαβεβαιώσεις, δεν θα ξεκινήσει η λεγόμενη «μεικτή χορήγηση», με δεύτερη δόση να είναι Pfizer ή Moderna σε όποιον πολίτη ηλικίας μικρότερης των 60 ετών έκανε την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία του όποιου προβλήματος», τόνισε ο Ντε Λούκα.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα απάντησε στον περιφερειάρχη της Κάτω Ιταλίας ότι «ο μεικτός εμβολιασμός χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και όχι μόνον, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά». Πρόσθεσε, δε, ότι «ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, στις περιπτώσεις αυτές, είναι καλύτερη σε σύγκριση με τη χορήγηση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου».

Πολλοί άλλοι περιφερειάρχες, όπως στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης και της Γένοβας, έκαναν γνωστό ότι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιταλικού υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων που συνθέτουν τη συμβουλευτική του επιτροπή. Μένει να διαπιστωθεί ποιό δρόμο θα ακολουθήσει, τελικά, ο Ντε Λούκα, μια που η περιφέρειά του, με 5.800.000 κατοίκους, είναι από τις μεγαλύτερες της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss