Κρήτη: Αγρότης έφτιαξε μηχάνημα που ραβδίζει ένα στρέμμα ελιές σε 20 λεπτά

Ένας αγρότης από την Κρήτη, ο Νίκος Στεφανάκης, έφτιαξε μηχάνημα με ένα χειριστή που χρειάζεται μόλις είκοσι λεπτά για το ράβδισμα από ένα στρέμμα ελιών.

Το μηχάνημά του είναι ένας ελαιοσυλλέκτης – ερπύστρια. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι απόλυτα συμβατό, με τον ελαιώνα του. Δηλαδή, σχετίζεται και με τις εδαφικές, αλλά και με τις αμιγώς παραγωγικές. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην «κορωνέικη» ποικιλία ελιάς, δηλαδή μια ελιά, με χαμηλά κλωνάρια και πυκνή φύτευση.

Πριν την τελική μορφή του μηχανήματος, ο κ. Στεφανάκης, είχε ξεκινήσει να στρώνει το έδαφος. Ο ίδιος είχε επαφές με ένα γεωπόνο στην Καβάλα ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός φυτωρίου πατενταρισμένων ποικιλιών της εταιρείας «IRTA» της Ισπανίας.

Έχει να κάνει, με επιλεγμένους κλώνους από τρεις ποικιλίες λαδολιάς. Αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πυκνής, καθώς και της πολύ πυκνής φύτευσης. Επίσης, τα συγκεκριμένα είδη επιτρέπουν τη μηχανική συγκομιδή, με τη χρήση over-the-row μηχανών.

Με την έλλειψη εργατικών χεριών, που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν αποκλείεται κι άλλοι παραγωγοί να στραφούν σε τέτοιες λύσεις.

Δείτε το βίντεο που κοινοποιήθηκε πριν από 4 χρόνια:

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss