Κως: Μουσείο σπάνιων απολιθωμάτων από 19χρονο φοιτητή

Μουσείο σπάνιων απολιθωμάτων και πετρωμάτων δημιουργείται στην Κω από 19χρονο φοιτητή το οποίο θα στεγαστεί στο 1ο γυμνάσιο Κω και θα περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα.

Το μουσείο πρόκειται να δημιουργηθεί στο νησί χάρη στις προσπάθειες ενός 19χρονου φοιτητή, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από τότε που ήταν μαθητής γυμνασίου, έχοντας δημιουργήσει μια σπάνια συλλογή.   Πρόκειται για τον 19χρονο Αντώνη Αβρίθη, πρωτοετή φοιτητή του Παντείου πανεπιστημίου, ο οποίος θα κάνει επιτέλους το όνειρο του πραγματικότητα. Το μουσείο θα στεγαστεί στο 1ο γυμνάσιο Κω και θα περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα, έτσι ώστε να τα γνωρίσουν οι μαθητές και οι κάτοικοι του νησιού. Σημαντική στην υλοποίηση της προσπάθειας ήταν η συμβολή του καθηγητή Ωκεανολογίας Ξενοφώντα Φανουρίου που στάθηκε στο πλευρό του Αντώνη Αβρίθη από τα πρώτα βήματα του. «Τα ευρήματα αφορούν κυρίως το πλειστόκαινο (1-2.000.000 χρόνια) και αφορούν τόσο τα θαλάσσια όσο και τα λιμναία περιβάλλοντα. Αρχικά, τα λιμναία απολιθώματα είναι μερικά είδη γαστερόποδων τα οποία έζησαν μόνο σε κάποιες αρχαίες λίμνες της Κω, όταν ακόμα η Κως ήταν μέρος της χερσονήσου της Ανατολίας, που τα θρυλικά μαμούθ, τα οποία αναφέρουν οι παλαιότεροι συγγραφείς, περπατούσαν στον τόπο μας», εξηγεί ο Αντώνης.«Αυτά τα είδη εξελίχθηκαν κιόλας και δημιούργησαν νέα ενδημικά είδη τα οποία έχω βρει και είναι περίπου 30, ενώ σύντομα θα βγει και η πρώτη μου έρευνα σχετικά με ένα ιδιόμορφο είδος αυτής της κατηγορίας σε συνεργασία με έναν γνωστό αυστριακό καθηγητή» επισημαίνει ο ίδιος. Μετά από την περίοδο που η Κως ήταν γη με τις λίμνες και τα συστήματα ποταμών ακολούθησε η περίοδος των θαλάσσιων αποθέσεων, όπου μεγάλα τμήματα του νησιού όπως η Αντιμάχεια και το Ψαλίδι αποτελούσαν βυθό της θάλασσας, κυρίως ρηχής θάλασσας σύμφωνα με τα ευρήματα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα λοιπών από αυτές τις περιόδους θα εκτεθούν και στο σχολικό μουσείο του 1ου Γυμνασίου. Πέραν της γενικότερης έμπνευσης που θα προσφέρουν στους μαθητές, πιστεύω ότι ιδιαίτερα τα δείγματα των γαστερόποδων μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άριστα τοπικά παραδείγματα για την διδασκαλία της εξέλιξης στο μάθημα της βιολογίας», αναφέρει ο Αντώνης Αβρίθης.

Photo of Κατερίνα Ματέρη

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss