Μέτρα στήριξης: «Μπαράζ» πληρωμών σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν μαζικές πληρωμές σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ και δίνει οξυγόνο σε όσους πλήττονται.

Ειδικότερα εντός του Δεκεμβρίου θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο.

Ολόκληρο το ποσό θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής, έχοντας ως βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ αντί των 534 ευρώ.

Επίσης επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

– Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

– Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

– Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Θα χορηγηθεί άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Όποιος φτάνει τους 12 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ θεωρείται μακροχρόνια άνεργος.

Περισσότεροι από 500 χιλιάδες που είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.

Όσοι λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δε θα λάβουν τα 400 ευρώ. Αυτό αφορά στους μη επιδοτούμενους ανέργους.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Όσοι δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρημένα θα πρέπει να το πράξουν στην ειδική ηλεκτρονική παλτφόρμα.

Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η συγκεκριμένη οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά και το νέο lockdown σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Παράλληλα από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Covid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss