Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής

Μια διατροφή πριν από τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και δημητριακά μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση ερευνών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που χρηματοδοτήθηκαν από την Tommy’s, ανέλυσαν 20 μελέτες που διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών και των ανθρώπων που γεννούν κατά τους μήνες πριν και λίγο μετά τη σύλληψη ενός μωρού, για να δουν αν οι μελέτες αυτές έδειξαν στοιχεία συσχέτισης με μικρότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής.

Γράφοντας στο περιοδικό Fertility and Sterility, η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Αποβολών του Tommy’s καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και σιτηρά μειώνει τον κίνδυνο αποβολής.

Πρόκειται για τρόφιμα που συνήθως συνθέτουν μια “υγιεινή” και ισορροπημένη διατροφή, ενώ προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας ολοκληρωμένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική.

Η ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση, η υψηλή πρόσληψη φρούτων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής κατά 61%. Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με 41% μείωση του κινδύνου αποβολής. Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόκειται για μείωση 37%, 33% για τα δημητριακά και 19% για τα θαλασσινά και τα αυγά.

Με επικεφαλής τον Δρ Yealin Chung, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσον προκαθορισμένοι διατροφικοί τύποι, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα γονιμότητας, θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με τον κίνδυνο αποβολής. Δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία ότι η τήρηση οποιασδήποτε από αυτές τις δίαιτες μείωνε ή αύξανε τον κίνδυνο.

Ωστόσο, μια ολοκληρωμένη διατροφή που περιέχει συνολικά υγιεινά τρόφιμα ή τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές πηγές και χαμηλή περιεκτικότητα σε προφλεγμονώδη τρόφιμα ή ανθυγιεινές ομάδες τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου αποβολής για τις γυναίκες. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα αποδείχθηκε ότι σχετίζεται με διπλασιασμό του κινδύνου αποβολής.

Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση επικεντρώθηκαν στην περίοδο πριν από τη σύλληψη — μια περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών της εγκυμοσύνης. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από συνολικά 63.838 υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους συλλέχθηκαν συνήθως μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για κάθε μελέτη.

Ο Δρ: “Οι αποβολές είναι συχνές, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1 στις 6 εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή, και υπάρχουν πολλές γνωστές αιτίες, από προβλήματα με τα χρωμοσώματα του μωρού μέχρι μολύνσεις στη μήτρα.

Και τονίζει: “Ωστόσο, σχεδόν το 50% των απωλειών σε πρώιμη εγκυμοσύνη παραμένει ανεξήγητο και ελλείψει αιτίας, οι γονείς συχνά απευθύνονται στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για καθοδήγηση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών αποβολών.

Επίσης, αναφέρει: “Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής — συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διατροφή, της διακοπής του καπνίσματος και της μη κατανάλωσης αλκοόλ — πριν από τη σύλληψη και στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης σας — μπορεί να έχουν αντίκτυπο@.

“Ενθαρρύνουμε έντονα τα ζευγάρια να αναλογιστούν τη σημασία των θετικών επιλογών στον τρόπο ζωής τους όταν σχεδιάζουν μια οικογένεια και να συνεχίσουν αυτές τις υγιεινές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά. Γνωρίζοντας ότι οι θετικές επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου αποβολής, τα ζευγάρια μπορούν να νιώσουν ότι έχουν τη δύναμη να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους και την υγεία του μωρού τους”, συμπληρώνει.

Η μαία του Tommy, Juliette Ward, λέει: “Οι συμβουλές για τη διατροφή είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα για εμάς όταν μιλάμε με εγκύους και ανθρώπους που γεννούν. Γνωρίζουμε ότι η απώλεια μωρού πολύ σπάνια είναι αποτέλεσμα των επιλογών του τρόπου ζωής κάποιου, αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν πώς να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να λαμβάνουν συμπληρώματα όπως η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ, να ασκούνται και να προσπαθούν να μειώσουν το στρες είναι πράγματα που μπορούν να προσπαθήσουν να κάνουν οι άνθρωποι, αλλά δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των επιλογών διατροφής και της αποβολής”.

Επίσης, αναφέρεται: “Δεδομένης αυτής της έλλειψης στοιχείων, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές βασισμένες σε στοιχεία που να περιγράφουν διατροφικές συμβουλές για τις γυναίκες και τους ανθρώπους που γεννούν ή τους συντρόφους τους – κάτι που τα ευρήματα αυτής της ανασκόπησης υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο”.

The post Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss