Μπενουά Μάντελμπροτ

Αμερικανός μαθηματικός, γαλλοπολωνολιθουανικής καταγωγής, πατέρας της Μορφοκλασματικής Γεωμετρίας (Fractal Geometry). Η ιδιαίτερη αυτή γεωμετρία που επινόησε ο Μπενουά Μάντελμπροτ χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των φυσικών φαινομένων που θεωρούνταν ως μη μετρήσιμα, όπως τα σύννεφα ή οι ακτογραμμές.

Ο Μπενουά Μάντελμπροτ γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 20 Νοεμβρίου 1924, σε μια εβραϊκή οικογένεια λιθουανικής καταγωγής. Για να γλιτώσει από τη ναζιστική απειλή κατέφυγε στη Γαλλία με την οικογένειά του, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Εργάστηκε για δεκαετίες στην εταιρεία IBM, προτού τελικά δεχθεί θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Ο ιδιοφυής μαθηματικός επινόησε τον όρο «fractal» («μορφόκλασμα» ή «φράκταλ» στα ελληνικά) για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση. Κάθε φράκταλ είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία είναι μια μικρή εκδοχή ολόκληρου του σχήματος. Οι ανακαλύψεις του εφαρμόζονται σε τομείς όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία.

Ο Μπενουά Μάντελμπροτ πέθανε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης από καρκίνο του παγκρέατος στις 14 Οκτωβρίου 2010, σε ηλικία 85 ετών.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss