Νέα έρευνα δείχνει γιατί ορισμένα παιδιά μπορεί να μαθαίνουν πιο αργά τις λέξεις

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αποκαλύπτει γιατί ορισμένα παιδιά μπορεί να μαθαίνουν λέξεις πιο αργά από άλλα. Η μελέτη διερευνά πού κοιτάζουν τα νήπια όταν μαθαίνουν νέες λέξεις και διαπιστώνει ότι τα παιδιά με μεγαλύτερο λεξιλόγιο κοιτούσαν γρήγορα προς τα αντικείμενα όταν μάθαιναν νέες λέξεις. Εν τω μεταξύ, τα παιδιά που γνώριζαν λιγότερες λέξεις κοίταζαν μπρος-πίσω μεταξύ αντικειμένων και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παιδιών με καθυστερήσεις στη γλωσσική ανάπτυξη σε πρώιμο στάδιο. Είναι σημαντικό, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να λάβουν νωρίτερα υποστήριξη για να δημιουργήσουν το καλύτερο λεξιλόγιό τους πριν από την έναρξη του σχολείου.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Larissa Samuelson, από τη Σχολή Ψυχολογίας του UEA, αναφέρει: “Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του γλωσσικού δυναμικού. Περίπου στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αποφασίζουν πιο γρήγορα τι σημαίνει μια νέα λέξη. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνουν τα παιδιά είναι ονόματα για σύνολα πραγμάτων που έχουν παρόμοιο σχήμα – οι μπάλες είναι στρογγυλές, τα κύπελλα έχουν σχήμα φλιτζανιού”.

Και τονίζει: “Τα παιδιά μαθαίνουν ότι αν ακούσουν μια νέα λέξη, άλλα αντικείμενα που έχουν το ίδιο σχήμα μπορούν επίσης πιθανότατα να ονομαστούν με αυτό το όνομα. Αυτό τα βοηθά να μαθαίνουν γρήγορα νέες λέξεις, επειδή έχουν αμέσως μια ιδέα για το τι σημαίνει μια νέα λέξη. Μπορεί όμως να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά που δυσκολεύονται με τη γλώσσα μαθαίνουν νέες λέξεις και κατανοούν τι σημαίνουν οι νέες λέξεις. Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το φαινόμενο για να δούμε πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει την πρώιμη εκμάθηση λέξεων”.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο 66 παιδιά ηλικίας 17 έως 31 μηνών μαθαίνουν νέες λέξεις σε ένα απλό παιχνίδι. Έδειξαν στα νήπια νέα αντικείμενα φτιαγμένα από πηλό, γύψο, φελιζόλ, νήμα και πλαστικό πλέγμα. Στη συνέχεια οι ερευνητές είπαν στα παιδιά τα ονόματα των νέων αντικειμένων και τα ρώτησαν ποια άλλα πράγματα μπορούν επίσης να ονομαστούν με αυτό το όνομα. Το κρίσιμο είναι ότι η ομάδα βιντεοσκοπούσε πού κοιτούσαν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας. Στη συνέχεια, μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν καρέ-καρέ για να δουν πού κοιτούσαν τα νήπια πριν και μετά την παρουσίαση ενός νέου αντικειμένου.

“Γνωρίζουμε ότι όταν οι ενήλικες και τα παιδιά ακούνε μια λέξη που γνωρίζουν, κοιτάζουν προς τα πράγματα στον κόσμο που ταιριάζουν με τις λέξεις που ακούνε. Θέλαμε να δούμε αν αυτό ήταν διαφορετικό ανάλογα με το πόσες λέξεις γνωρίζετε”, αναφέρει η Δρ Samuelson. Έτσι, οι ερευνητές ρώτησαν και τους γονείς πόσες λέξεις μπορούν να πουν τα παιδιά τους. Επίσης, η Δρ Samuelson προσθέτει: “Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που μπορούν να λένε περισσότερες λέξεις κοιτούσαν γρήγορα προς τα αντικείμενα που είχαν το ίδιο σχήμα με ένα αντικείμενο που ονομαζόταν. Τα παιδιά που γνώριζαν λιγότερες λέξεις κοιτούσαν μπρος-πίσω μεταξύ των αντικειμένων και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο”.

Και συνεχίζει: “Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή δεν δίνουν προσοχή στα ίδια πράγματα όταν μαθαίνουν νέες λέξεις όπως τα παιδιά με τυπική γλωσσική ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να διαγνώσετε παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή πριν από την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών. Ελπίζουμε όμως ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προσδιοριστεί ποια παιδιά κινδυνεύουν από γλωσσική καθυστέρηση σε προγενέστερο στάδιο, ώστε να μπορούν να λάβουν καλύτερη υποστήριξη. Η έρευνά μας έχει ήδη δείξει ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση λέξεων στα παιδιά βοηθώντας τα να μάθουν τι πρέπει να προσέχουν όταν ακούνε μια νέα λέξη. Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια παιδιά χρειάζονται αυτή την υποστήριξη νωρίτερα, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να χτίσουν το καλύτερο λεξιλόγιό τους και να είναι πιο έτοιμα να μπουν στο σχολείο με τις γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζονται”.

The post Νέα έρευνα δείχνει γιατί ορισμένα παιδιά μπορεί να μαθαίνουν πιο αργά τις λέξεις appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss