Νέα σχολική χρονιά: Η Μαριλένα Μίχα είναι εκπαιδευτικός στη Γερμανία και μας μεταφέρει τι συμβαίνει εκεί – Shape.gr

σχολείο

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Η επιστροφή στα θρανία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Γερμανία έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας των μαθημάτων. Παρ’ όλο που κάθε κρατίδιο, ακολουθεί τα δικά του μέτρα και κανόνες, η επιστροφή στα θρανία εν καιρώ κορονοϊού ξεκίνησε κανονικά, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πώς κυλάει η νέα σχολική χρονιά στη Γερμανία

Τα μαθήματα γίνονται κανονικά στις σχολικές αίθουσες από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά μόνο για 4 ή 5 ώρες, ενώ παράλληλα επιτρέπονται ξανά τα μαθήματα μουσικής και η γυμναστική που είχαν σταματήσει λόγω κορονοϊού.

Οι αυστηροί κανόνες υγιεινής ισχύουν σε όλα τα σχολεία της χώρας, μέτρο που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Και επειδή όταν θες να διαμορφώσεις ρουτίνες και να καλλιεργήσεις συνήθειες ξεκινάς από την παιδική ηλικία, ας δούμε τι ισχύει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι νέες ρουτίνες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

#1

Στα περισσότερα σχολεία απαγορεύονται οι χειραψίες και εναγκαλισμοί και πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. Σημαντικό, ωστόσο, να τονιστεί ότι η νοοτροπία αυτή έχει υιοθετηθεί σε όλη την χώρα και εκτός σχολικής κοινότητας. Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν να πιάνουν το πρόσωπό τους και βέβαια οι σχολικές αίθουσες πρέπει να αερίζονται καλά. Συγκεκριμένα, στα νηπιαγωγεία τα παιδιά περνούν πολλές ώρες της ημέρας παίζοντας στην αυλή, κάτι που χαροποιεί τους μικρούς και ανακουφίζει σίγουρα τους μεγάλους.

#2

Συνιστάται, ακόμη, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η κατά περίπτωση χρήση αντισηπτικών. Μάλιστα, τα παιδιά με την είσοδο τους στο νηπιαγωγείο ή όπως οι Γερμανοί το αποκαλούν “Kita” (από το Kindergarten, αν και δεν υφίσταται σαν λέξη) υποχρεούνται να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι κι έπειτα να μπούνε στην τάξη τους. Οι γονείς επιτρέπεται να συνοδεύσουν τα παιδιά, πάντα φορώντας την μάσκα τους. Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς/ νηπιαγωγούς.

#3

Συζητάται όμως να γίνει υποχρεωτική το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως για τους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά όχι και για τις σχολικές αίθουσες. Για τα δημοτικά δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση μάσκας. Επίσης, το διδακτικό προσωπικό μπορεί να εξετάζεται δωρεάν για κορονοϊό.

#4

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή προσωπικών αντικειμένων μεταξύ συμμαθητών, ενώ στα νήπια απαγορεύεται να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο παιχνίδια ή βιβλία τους, εκτός κι αν τα αφήνουν στο χώρο του σχολείου. Τις πρώτες κιόλας μέρες, δεν ήταν εφικτή ούτε η επίσκεψη στις διπλανές τάξεις και η συγκέντρωση όλων των παιδιών μαζί στους χώρους του νηπιαγωγείου, όπως γυμναστήριο, μουσικό δωμάτιο, ή τραπεζαρία.

Πώς επηρέασε η πανδημία όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

Την περίοδο της πανδημίας, δεν απέφυγε όμως ούτε η τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κλήθηκε άμεσα να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και μετέφερε το μάθημα από το αμφιθέατρο στο διαδίκτυο κάνοντας χρήση νέων μέσων. Τα πανεπιστημιακά κτήρια που φιλοξενούν περισσότερα από 15.000 μαθήματα έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά, ενώ θα συνεχίσουν να είναι και το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ελάχιστα μαθήματα θα παραδίδονται κανονικά και οι εγγραφές των νέων φοιτητών γίνονται κατόπιν ραντεβού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βιβλιοθήκες και των δανεισμό βιβλίων κατόπιν γραπτού αιτήματος. Αρχικά, δεν υπήρξε ενθουσιασμός για τα νέα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά ο γερμανικός λαός έχει πειθαρχηθεί αρκετά στα νέα δεδομένα και η online εκπαίδευση και επιμόρφωση έχει έρθει στο προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε.

Διάβασε επίσης: Q+A: Μπορεί η μάσκα στα παιδιά να προκαλέσει πρόβλημα; Ποια ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Οι απαντήσεις από την Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία

Διάβασε επίσης: Μάθε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σου τώρα που ξεκινά το σχολείο

The Mamagers Update

ΚΟΚ: Τα παιδιά έως 12 ετών πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο

Η αγκαλιά ποτέ δεν κακομαθαίνει

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss