Νίσυρος: Εμφανίστηκαν κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος

Στο νησί της Νισύρου εμφανίστηκαν πρόσφατα κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα πέρα ως πέρα εντυπωσιακό φαινόμενο, κατά το οποίο κρατήρες και ρωγμές «ξεφύτρωναν» στο έδαφος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έλαβε χώρα στην περιοχή της καλντέρας. Είναι ένα ακίνδυνο φαινόμενο, το οποίο προκλήθηκε από την κυκλοφορία θερμών υγρών στο υπέδαφος σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών- Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), και τους Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, διενήργησε νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές και επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η διαπίστωση των επιστημόνων

Η Νίσυρος αποτελεί νησί του βορείου Αιγαίου και το φαινόμενο εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων καθώς και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).

Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Για δεύτερη χρονιά οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν σε παιδιά, εφήβους και νέους μια δημιουργική διέξοδο, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό συγγραφής «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο».

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss