Λίγες μέρες μετά τη μεγάλη απεργία και κινητοποίηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τον ΣΕΠΕ και χτυπάει τον εργαζόμενο, τα συνδικάτα κατεβάζουν ξανά τον κόσμο τους στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ενώ η ψήφιση του καταστροφικού σχεδίου νόμου αναμένεται σήμερα

Από το πρωί οι πολίτες απαντούν με κινητοποιήσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και τις μεθοδεύσεις εναντίον τους. Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησε το πρωί η ΑΔΕΔΥ, που προχωρά στην απεργία στο Δημόσιο τομέα εξαιρώντας εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσους άλλους σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την ομαλή τους πραγματοποίηση. Οι Δήμοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και η κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ) επίσης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.

Aris Oikonomou / SOOC

Πορεία στο Σύνταγμα έκαναν τα πρωτοβάθμια σωματεία, μαζί με πολιτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι προγραμματισμένη δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας προς την πλατεία Συντάγματος με συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά» και το απόγευμα στις 17:00, θα είναι ξανά έξω από τη Βουλή.

«Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση Συνδικάτων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών στο Σύνταγμα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων το απόγευμα:

  • 16.00 στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες των κατά τόπο Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών
  • 17.00 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.
    την ίδια ώρα (17.00) στην πλατεία Κολοκοτρώνη είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
  • 18.00 προστίθενται στο Σύνταγμα οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στα ΜΜΕ έχει προκηρυχθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 14.00 ως τις 18.00 (σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα), στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γραφεία Τύπου.

George Vitsaras / SOOC

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • Λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 13.00 ως τις 17.00 (τελευταία δρομολόγια πριν την στάση θα αναχωρήσουν στις 12.00, αποκατάσταση ροής εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις 18.00)
  • Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν μόνο ως τις 10.00 το πρωί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλους που μεταβαίνουν στους χώρους πραγματοποίησης των Πανελλαδικών, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν τα δρομολόγια ως το τέλος της ημέρας
  • ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 16.00
  • Επιβατικά πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η τελευταία κρίθηκε και πάλι παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ωστόσο στο λιμάνι είναι συγκεντρωμένοι απεργοί που προστατεύουν την κινητοποίησή τους από την επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική των εφοπλιστών.
Aris Oikonomou / SOOC

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, υπήρξε συνωστισμός στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ενημέρωναν ψευδώς τους επιβάτες ότι τα πλοία θα ταξιδέψουν κανονικά, προκαλώντας έτσι οι ίδιες την ταλαιπωρία τους. Οι επιβάτες όμως, δήλωναν: «Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο» στον ΣΚΑΙ. Ανάλογη εικόνα είχαμε και σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: «Είχαμε κλείσει, η εταιρεία δεν παίρνει καμία ευθύνη. Μας είπαν ότι θα γίνει κανονικά το δρομολόγιο και είμαστε εδώ και περιμένουμε. Καλά κάνουν οι άνρθωποι και κάνουν την απεργία τους και μπράβο τους. Είμαστε εδώ, θέλουμε ενημέρωση, η εταιρεία τίποτα…». «Οι εργαζόμενοι έχουν απόλυτο δίκιο».

«Εμείς δεν τα έχουμε με τους απεργούς. Γιατί εργαζόμενοι είμαστε όλοι και το νομοσχέδιο είναι σφαγείο»