Στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη στάση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19. Διαρροές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της πατέντας ήδη από τον Απρίλιο του 2020 σε συνέντευξη του στη FAZ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν», αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε επικοινωνία με το γενικό διευθυντή του ΠΟΥ ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

Υπέρ της άρσης της πατέντας του εμβολίου οι ΗΠΑ, «το συζητάει» η ΕΕ – Η πρόταση που χλεύαζε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι στην αρχή της πανδημίας είχε στηρίξει την πρόταση, όταν ξεκίνησε διεθνώς η σχετική συζήτηση, αφού είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν τα εμβόλια την είχε χλευάσει κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα πως θέλει να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο και αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο.»

Έτσι, την ίδια στιγμή που κάποια ελληνικά μέσα, γράφουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άρση της πατέντας των εμβολίων, φαίνεται πως τα πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις»

Σε διαρροή του το Μαξίμου μετά τον σάλο που έλαβε η υπόθεση, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα», ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στις 6 Απριλίου του 2020.

Στη συνέχεια, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: “Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο – όποτε εφευρεθεί – θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα”». «Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει» προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν».

«Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου “μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε “ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021” και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για “πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό”» τονίζουν.

Τέλος υπογραμμίζουν ότι «καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».

Επτά βουλευτές της ΝΔ (εκτός γραμμής) καταψήφισαν πρόταση για «άρση της προστασίας των πατεντών»

Άξιο σημασίας είναι ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης σε ανάρτηση του στο twitter επισημαίνει ότι «πριν από 8 ημέρες, επτά ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς για την άρση της προστασίας των πατεντών».

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι βουλευτές Ασυμακοπούλου, Κεφαλογιάννης, Κυμπουρόπουλος, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζενμπεργκ και Ζαγοράκης ψήφισαν κατά, παρά τη σημερινή στάση της κυβέρνησης όπως αυτή τουλάχιστον φαίνεται από τις παραπάνω κυβερνητικές διαρροές.