Οι Μπαμπαδοϊστορίες ψηφίστηκε Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαΐου, την ώρα που ολοκληρωνόταν η πρώτη μέρα του πολύ επιτυχημένου φεστιβάλ Comicdom CON Athens 2023 για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» η Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. Στην Τελετή βραβεύτηκαν κόμικς που κυκλοφόρησαν το 2022, αφού τέθηκαν στην κρίση των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, όπως κάθε χρόνο. Μία καινοτομία της φετινής απονομής ήταν η διχοτόμηση του Βραβείου Καλύτερου Σεναρίου σε δύο νέα βραβεία: το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Με αυτήν την καινοτομία, η Ακαδημία επιχείρησε να ανταποκριθεί σε μία εμφανή τάση των τελευταίων χρόνων δημιουργίας διασκευασμένων ιστοριών σε κόμικς.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Δούκογλου, εικονογράφος, παρουσιαστής και stand-up κωμικός, ο οποίος σχολίασε με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο την προβληματική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των καλλιτεχνικών έργων και των μοντέρνων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εκ μέρους της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, της διοργανώτριας των Βραβείων, καθώς και ο Κωνσταντίνος Κακαρούντας, πρόεδρος της ASIFA Hellas.

Στην κατηγορία του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου νικητής ήταν ο Γιώργος Γανίδης με την αυτοέκδοση Θηρία.

Το Βραβείο Καλύτερης Αυτοέκδοσης πήρε το έργο Kuro: Bakaneko του Tasmar.

Στην κατηγορία Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ ξεχώρισε το Μπαμπαδοϊστορίες του Νικόλαου Στεφαδούρου.

Δείτε τις εδώ!

Το Βραβείο για το Καλύτερο Ένθετο έλαβε το συλλογικό έργο Το Λεξικό της Κρίσης, το οποίο δημοσιεύεται στο Καρέ Καρέ της Εφημερίδας των Συντακτών και συνδημιουργούν ο Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono), ο Περικλής Κουλιφέτης, ο Γαβριήλ Παγώνης και ο Θανάσης Πέτρου.

Ο Αριστοτέλης (εκδόσεις Ίκαρος) υπό την επιμέλεια του Αλέκου Παπαδάτου ξεχώρισε στην κατηγορία Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια.

Είχε έρθει η ώρα να μιλήσει το κοινό, στη μοναδική κατηγορία που δεν επιλέγει τον νικητή η Ακαδημία, αλλά οι αναγνώστες. Το Βραβείο Κοινού απέσπασε το έργο Athens Dark (εκδόσεις Nerdula) του Ζήση Ρούμπου και του Χρήστου Μαρτίνη.

Σειρά είχε η κατηγορία Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση, με νικητή την έκδοση της Jemma Press, No Pasaran του Vittorio Giardino (μετάφραση: Γαβριήλ Τομπαλίδης).

Στην κατηγορία Καλύτερο Εξώφυλλο, το Βραβείο κατέληξε στον Νίκο Κούρτη, για το εξώφυλλό του στην έκδοση Η Μοναξιά της Αβύσσου (εκδόσεις Jemma Press).

 Η ίδια έκδοση, Η Μοναξιά της Αβύσσου, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

 Για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου επελέγη το έργο του Θανάση Πέτρου, 1923 (Εκδόσεις Ίκαρος).

Αποσπώντας το δεύτερο βραβείο του στην απονομή, ο Αριστοτέλης (εκδόσεις Ίκαρος) σε σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου ψηφίστηκε πρώτος στην κατηγορία Καλύτερου Σχεδίου.

Το τελευταίο βραβείο της Τελετής, Καλύτερο Κόμικ, έλαβε ο Θανάσης Πέτρου, αποσπώντας κι εκείνος το δεύτερο και μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς, για το έργο του 1923 (εκδόσεις Ίκαρος).

Τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς ανανεώνουν το ραντεβού με το κοινό για το επόμενο Comicdom-Con Athens, όμως μέχρι τότε, η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς ετοιμάζει εκδηλώσεις, εκθέσεις και events τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ στα social media της.

Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της Ακαδημίας που ανέδειξαν τους νικητές με την ψήφο τους, σε όσους/-ες παρευρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, στους διοργανωτές και τις διοργανώτριες του Comicdom CΟΝ Athens 2023 και φυσικά, στον χορηγό των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, το βιβλιοπωλείο Comicstrip (Σόλωνος 125, Αθήνα).

The post Οι Μπαμπαδοϊστορίες ψηφίστηκε Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss