Ουγγαρία: Σε νέο ομοφοβικό ξέσπασμα ο Ορμπαν

Σε ένα ακόμα ομοφοβικό παραλήρημα ξέσπασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν την Κυριακή, λέγοντας οι ομοφυλόφιλοι «να αφήσουν τα παιδιά μας ήσυχα», με αφορμή την κυκλοφορία ενός παιδικού βιβλίου με γκέι, λεσβίες και διεμφυλικούς χαρακτήρες.

«Η Ουγγαρία έχει νόμους για την ομοφυλοφιλία, που βασίζονται σε μια ιδιαίτερα ανεκτική και υπομονετική προσέγγιση», δήλωσε ο Ορμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας. «Ομως δεν πρέπει να ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή», είπε και έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια»: «Για να συνοψίσω την άποψή μου: αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα», συνέχισε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Ορμπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ρωτήθηκε για ένα βιβλίο που εξέδωσε οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ, στο οποίο παρουσιάζονται παραδοσιακά παραμύθια και μύθοι με πρωταγωνιστές ανθρώπους από περιθωριοποιημένες μειονότητες (ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με ειδικές ανάγκες, Ρομά κ.τ.λ). Για παράδειγμα, η Σταχτοπούτα παρουσιάζεται ως λεσβία, ενώ σε ένα άλλο παραμύθι ένας διεμφυλικός σκοτώνει δράκους.

Κίνημα της κοινωνίας των πολιτών ζήτησε την απόσυρση του βιβλίου από τα καταστήματα και μια βουλευτής της Ακροδεξιάς έσκισε ένα αντίτυπό του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ενωση Βιβλιοθηκονόμων και Εκδοτών καταδίκασε τις αντιδράσεις αυτές, συγκρίνοντάς τες με τις πρακτικές λογοκρισίας των ναζί και των κομμουνιστών.

Την ίδια ώρα, ο ντόρος γύρω από το βιβλίο είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις του.

Ο Ορμπαν, που επέστρεψε στην εξουσία το 2010, έχει επιβάλει μια υπερσυντηρητική πολιτική στην Ουγγαρία, όπου ήδη από τη δεκαετία του 1960 είχε αποποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία και οι ενώσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκαν το 1996.

Το 2018, ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου του για «μια νέα πολιτιστική εποχή», με στόχο κυρίως την υπεράσπιση των παραδοσιακών και χριστιανικών αξιών. Την ίδια χρονιά αφαιρέθηκε η μελέτη των δύο φύλων από τα πανεπιστημιακά μαθήματα.

Επίσης ακυρώθηκε το ανέβασμα του μιούζικαλ «Μπίλι Ελιοτ» από την Εθνική Οπερα της Ουγγαρίας λόγω έλλειψης κρατήσεων, έπειτα από εκστρατεία των φιλοκυβερνητικών μέσων που κατηγορούσαν το έργο ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss