Ο Γιώργος Περιστέρης και η Εγνατία, η Cubico και οι δικηγόροι του Κυβερνητικού Πάρκου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Περιστέρης και η Εγνατία

Τα «ρέστα» του έδωσε ο Γιώργος Περιστέρης για την Εγνατία Οδό, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, η προσφορά του έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ. Ποσό εντυπωσιακό σε πρώτη ανάγνωση, όμως λογικό αν κάποιος πραγματικά θέλει να πάρει τον διαγωνισμό και ξέρει να «τρέξει» την παραχώρηση. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο πλεονέκτημα του ομίλου ΤΕΡΝΑ είναι ότι στο σχήμα έχει το 100% της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου και το 75% των εσόδων της παραχώρησης. Άρα εξασφαλίζει τζίρο και κέρδη από την πρώτη ημέρα, λόγω της κατασκευής, και κάνει απόσβεση των δανείων σε ορίζοντα 15 και πλέον ετών μέσω της παραχώρησης.

Servicers – τραπεζίτες 1-0

Σε αυτή τη φάση, είναι πολύ καλύτερο να είναι servicer παρά τραπεζίτης, έλεγε στη στήλη ένας από τους κορυφαίους γνώστες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ο λόγος είναι απλός: οι τραπεζίτες έχουν δεμένα τα χέρια από τον SSM και πρέπει να πάρουν έγκριση για κάθε σοβαρή απόφαση. Από την άλλη οι servicers έχουν το ελεύθερο, πολύ πιο χαλαρό regulation και αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά είναι οι απόλυτοι παίκτες, τόσο στο real estate όσο και στο επιχειρηματικό τοπίο, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια από τα χέρια τους θα περάσουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που κρέμονται από τις αποφάσεις τους για το αν θα ανακάμψουν, θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν.

Η «αεικίνητη» Cubico

«Αεικίνητη» είναι η Cubico Sustainable Investments Greece, η καναδικών συμφερόντων εταιρεία ΑΠΕ που την τελευταία διετία έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία στην αγορά των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργεία έργων που ξεπερνά τα 100 MW. Η εταιρεία που τρέχουν ο Ιταλός Alessandro Asperti, Country Head for Italy and Greece και ο Έλληνας Asset Manager Βασίλης Γρίβας, μέσα στον Ιούνιο ολοκλήρωσε την εξαγορά της Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ από την Enora, αποκτώντας έτσι δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύς 48,5 MW. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό. Ολοκλήρωσε και τη σύσταση της Cubico Atlas Holdings, μιας εταιρείας που είχε στα «σκαριά» από τα τέλη του 2020. Η Cubico Atlas Holdings, που μετοχικά ελέγχεται από την Cubico Sustainable Investments Spain, θα έχει μια πολυσύνθετη δραστηριότητα, καθώς θα αναλαμβάνει την κατασκευή και τη διαχείριση εγκαταστάσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές, την εκπόνηση μελετών και ερευνών, την παροχή συμβουλών, βοήθειας, σχεδιασμού, υλοποίησης και υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, τη συντήρηση και διαχείριση μονάδων παραγωγής ενέργειας , θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές, υπηρεσίες στρατηγικής διαχείρισης και διαχείρισης κινδύνων, ενώ τέλος θα μπορεί να μετέχει στο κεφάλαιο άλλων εταιρειών, λειτουργώντας ως εταιρεία συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί πλήρως το «know how» των πρώην επενδυτικών τραπεζιτών της Banco Santander, που απαρτίζουν τη βασική Διοικητική ομάδα της Cubico Sustainable Investments και να αναπτυχθούν ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες επί ελληνικού εδάφους.

Οι δικηγόροι του Κυβερνητικού Πάρκου

Δύο έγκριτα νομικά γραφεία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις κρίσιμες διαδικασίες για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών συνομολόγησε σύμβαση με τη Δικηγορική Εταιρεία Φλογαϊτης – Σιούτη και Συνεργάτες για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στους τομείς της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του πολεοδομικού δικαίου για την προετοιμασία υλοποίησης του Κυβερνητικού Πάρκου. Θα ακολουθήσει μέσα στο Σεπτέμβριο η υπογραφή σύμβασης με την Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών που αφορούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) προκειμένου να καλύψει το κόστος μετεγκατάστασής της στο Λαύριο. Οι συμβάσεις αυτές ακολουθούν, αλλά και προηγούνται άλλων συμβάσεων, μελετών και έργων, που θα επιτρέψουν την έναρξη της επένδυσης της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στα μέσα του 2023. Ήδη έχει προχωρήσει η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα προσδιορίζει τις προβλεπόμενες χρήσεις (εμπόριο, επιχειρείν, αναψυχή κτλ) της έκτασης, αλλά και οι εκθέσεις εκτίμησης της αγοραίας αξίας του οικοπέδου, όπου θα δημιουργηθεί η διοικητική ζώνη. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφερθούν σε 157 στρέμματα του δημόσιου περίκλειστου ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ στους πρόποδες του Υμηττού, 9 υπουργεία που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια και κοστίζουν 33 εκατ. ευρώ σε μισθώματα και λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μαζί τους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss