Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Ο ιερός δεσμός μεταξύ ανθρώπων

Είναι ο πιο στενός δεσμός που μπορεί να ενώσει πραγματικά δυο ανθρώπους. Είναι η λέξη που περιγράφει 1000 συναισθήματα. Είναι η φιλία.

Φιλία. Μια ανθρώπινη σχέση που εκατομμύρια άνθρωποι επενδύουν σε αυτή και την διατηρούν ως τη σημαντικότερη της ζωής τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, το Newsbomb.gr αναζητά τις απαντήσεις στην πιο όμορφη ανθρώπινη σχέση…

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.

Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φιλία βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων και στην ανάπτυξη υγειών σχέσεων στους ενήλικες. Οι φιλίες αρχίζουν να χτίζονται την περίοδο της ενηλικίωσης, συνήθως στην εφηβεία. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, της προσωπικότητας, της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Σε μια αληθινή φιλία, βρισκόμαστε μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας.

Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας.

Καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το φίλο του και αυτό να το κάνει με πολύ προσοχή γιατί σήμερα σπανίζουν οι αληθινοί φίλοι.

Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη: Τρία τα είδη της, μόνο το ένα αξίζει πραγματικά

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια.

Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας.

Η ακριβής χρονολογία της αναχώρησής του από την Ακαδημία είναι αμφιλεγόμενη, αλλά εικάζεται πως έφυγε λίγο μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, καθώς δεν του άρεσε η νέα τάξη των πραγμάτων στη σχολή, μετά τη «φυγή» του δασκάλου του.

Έβλεπε τη φιλία ως μία από τις πραγματικές χαρές της ζωής και θεωρούσε πως για να ζήσει κάποιος μια ευτυχισμένη ζωή, χρειάζεται μια πραγματική φιλία. Με δικά του λόγια:

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

Ο Αριστοτέλης υπογράμμισε δύο συνηθισμένα είδη φιλίας που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση.

1) Φιλία ωφελιμότητας

Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα. Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη.

Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτή η σχέση είναι πιο συνηθισμένα ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένα σωστό παράδειγμα τέτοιας φιλίας, είναι οι σχέσεις που φτιάχνουμε με συνάδελφους στη δουλειά. Μπορεί όντως να περνάμε καλά μαζί, αλλά μόλις η κατάσταση αλλάξει, συνήθως αλλάζει και η φύση της σχέσης μας.

2) Φιλία απόλαυσης

Αντίστοιχα, το δεύτερο είδος συμπτωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση. Αυτό, όμως, είναι πιο συνηθισμένο σε νεαρούς ανθρώπους. Είναι το είδος φιλίας που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια αθλητική ομάδα.

Η πηγή της φιλίας είναι πιο συναισθηματική, αλλά ταυτόχρονα, είναι το είδος της φιλίας που συνήθως κρατάει λιγότερο. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και κατά επέκταση, η φιλία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει, επειδή μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αλλάζουμε.

Οι περισσότερες φιλίες, ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες και ενώ ο Αριστοτέλης ποτέ δεν τις χαρακτήρισε με αρνητικό τρόπο, πίστευε πως το μικρό βάθος τους περιόριζε την ποιότητά τους.

Είναι καλό, για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο, να έχουμε συμπτωματικές φιλίες, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

3)Η φιλία της αρετής και του αγαθού

Η τελευταία μορφή φιλίας που κατέγραψε ο Αριστοτέλης είναι η καλύτερη από όλες. Αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών.

Συνήθως, αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης στο καθένα από τα δύο άτομα. Σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτούν χρόνο και εμπιστοσύνη για να σφυρηλατηθούν σωστά.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους συχνά αποτυγχάνουν να αναπτύξουν τέτοιες σχέσεις και καταλήγουν στα πρώτα δύο είδη φιλιών. Ο κάθε άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αυτό το επίπεδο φιλίας με κάποιον που ξέρει πολύ καλά, τον έχει δει στη χειρότερη φάση της ζωής του και έπειτα τον είδε να την ξεπερνάει. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για φίλους που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί τις ίδιες δυσκολίες.

Πέρα από το βάθος και την οικειότητα που προκύπτει σε αυτές τις σχέσεις, η ομορφιά τους κρύβεται και στο γεγονός πως συμπεριλαμβάνουν τα πλεονεκτήματα και από τα δύο προηγούμενα είδη φιλίας. Είναι ωφέλιμες και απολαυστικές.

Όταν σέβεσαι τον άλλον και νοιάζεσαι για το καλό του, χαίρεσαι και μόνο που είσαι μαζί του, μπορείτε να βρείτε πράγματα που θα διασκεδάσουν και τους δύο σας, αλλά και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά όταν ανθίσουν, οι καρποί τους είναι η εμπιστοσύνη, ο θαυμασμός και το δέος, δηλαδή οι πιο γλυκοί καρποί που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

Είπαν για τη φιλία…

1. Η φιλία είναι πάντα μια γλυκιά ευθύνη, ποτέ μια ευκαιρία.. – Khalil Gibran

2. Αληθινή φιλία είναι όταν μπαίνεις στο σπίτι τους και συνδέεσαι αυτόματα στο WiFi – Ανώνυμος

3. Η αληθινή φιλία πολλαπλασιάζει τα καλά στη ζωή και διαιρεί τα κακά. Παλέψτε για να έχετε φίλους, γιατί η ζωή χωρίς φίλους είναι σαν ζωή σε ένα έρημο νησί… το να βρεις έναν αληθινό φίλο στη ζωή σου είναι καλή τύχη, το να τον κρατήσεις είναι ευλογία. – Baltasar Gracian

4. Η γλώσσα της φιλίας δεν είναι λόγια, αλλά νοήματα – Henry David Thoreau

5. Η φιλία είναι η μόνη κόλλα, που θα κρατήσει τον κόσμο ενωμένο – Woodrow T. Wilson

6. Μην περπατάς πίσω μου, μπορεί να μην σε οδηγήσω. Μην περπατάς μπροστά μου, μπορεί να μην ακολουθήσω. Απλά περπάτα δίπλα μου και γίνε φίλος μου. – Albert Camus

7. Η αληθινή αγάπη έρχεται, όταν η σιωπή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι άνετη. – David Tyson Gentry

8. Η φιλία γεννιέται τη στιγμή εκείνη που ένα άτομο λέει σε ένα άλλο: «Τι; Κι εσύ; Νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ». – C.S. Lewis

9. Στη φιλία ξεχνά κανείς τι δίνει και θυμάται τι παίρνει. – Αλέξανδρος Δουμάς

10. Η φιλία είναι σαν τα χρήματα, πιο εύκολο να την αποκτήσεις, πιο δύσκολο να την κρατήσεις. – Samuel Butler

11. Ένας φίλος γνωρίζει ποιος είσαι, καταλαβαίνει πού ήσουν, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και, ακόμα, σου επιτρέπει ευγενικά να εξελιχθείς. – William Shakespeare

12. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να συμπάσχει με τον πόνο ενός φίλου, αλλά χρειάζεται πολύ καλή ποιότητα για να συμμερίζεται την επιτυχία ενός φίλου – Oscar Wilde

13. Δεν χρειάζομαι έναν φίλο που αλλάζει, όταν αλλάζω και γνέφει όταν κι εγώ γνέφω· η σκιά μου το κάνει πολύ καλύτερα αυτό – Πλούταρχος

14. Ένας καλός φίλος μπορεί να σου πει τι σου συμβαίνει μέσα σε ένα λεπτό. Μπορεί, όμως, να μη σου φανεί και τόσο καλός φίλος, αφού σου το πει. – Arthur Brisbane

15. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν φίλο, εκτός αν είναι ένας φίλος με σοκολάτα. – Linda Grayson

16. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν βόλτα μαζί σου με τη λιμουζίνα, αλλά αυτό που θες είναι κάποιον που θα πάρει το λεωφορείο μαζί σου, όταν η λιμουζίνα χαλάσει. – Oprah Winfrey

17. Φίλος είναι αυτός που ξέρει τα πάντα για σένα και παρ’ όλα αυτά ακόμα του αρέσεις. – Elbert Hubbard

18. Δεν καταστρέφω τους εχθρούς μου, όταν τους κάνω φίλους μου; – Abraham Lincoln

19. Ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους, είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας να ανθίζει. – Marcel Proust

20. Χρειάζεται να φοβάσαι περισσότερο έναν ανειλικρινή και κακό φίλο, παρά ένα άγριο κτήνος. Ένα άγριο κτήνος θα πληγώσει το κορμί σου, αλλά ένας κακός φίλος το πνεύμα σου. – Buddha

21. Είναι εκείνοι οι φίλοι που μπορείς να καλέσεις στις 4 τα ξημερώματα, που αξίζουν. – Marlene Dietrich

22. Ο καλύτερός μου φίλος είναι αυτός που βγάζει την καλύτερή μου εκδοχή. – Henry Ford

23. Η φιλία είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, για να το εξηγήσεις. Δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχεις μάθει το νόημα της φιλίας, δεν έχεις μάθει πραγματικά τίποτα. – Muhammad Ali

24. Μερικές φορές, το να είσαι φίλος απαιτεί το να έχεις τελειοποιήσει την τέχνη του timing. Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα για σιωπή. Συγκεκριμένη ώρα που αφήνεις τους ανθρώπους να αφεθούν στη μοίρα τους. Και συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια τους, όταν όλα τελειώσουν. – Octavia Butler

25. Υπάρχει ένας μαγνήτης στην καρδιά σου, που προσελκύει τους αληθινούς φίλους. Αυτός ο μαγνήτης είναι η ανιδιοτέλεια, το να σκέφτεσαι πρώτα τους άλλους· όταν μάθεις να ζεις για τους άλλους, θα ζήσουν κι εκείνοι για σένα. – Paramahansa Yogananda

26. Ο έρωτας είναι τυφλός· η φιλία κλείνει τα μάτια της – Friedrich Nietzsche

27. Η φιλία είναι περιττή, σαν τη φιλοσοφία, σαν την τέχνη… δεν έχει αξία για την επιβίωσή μας, όμως είναι ένα από τα πράγματα που δίνουν αξία στην επιβίωσή μας – C.S. Lewis

28. Νομίζω ότι αν έμαθα κάτι από τη φιλία, είναι ότι χρειάζεται να επιμένεις, να μένεις σε επαφή, να παλεύεις γι’ αυτούς, να τους αφήνεις να παλεύουν για σένα.

29. Μην απομακρύνεσαι, μην αποσπάσαι, μην είσαι πολύ απασχολημένος ή κουρασμένος, μην τους έχεις δεδομένους. Οι φίλοι είναι μέρος της κόλλας που κρατά τη ζωή και την πίστη μαζί. Σημαντικό πράγμα. – Jon Katz

30. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγεις. – Jess C. Scott

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss